Wednesday, July 26, 2017

Interview Farmasi UniKL

Assalamualaikum.

Sebelum tu nak mintak maaf untuk siapa-siapa yang tanya pasal UniKL dekat post-post sebelum ni, aku mintak maaf sangat-sangat kalau-kalau ada komen korang yang aku tak jawab. SATU; tak perasan. DUA; tak sempat nak jenguk blog πŸ˜› TIGA; soalan yang korang tanya, aku tak ada jawapan. HEHEHE

Semalam, aku pergi interview untuk Bachelor of Pharmacy dekat kampus aku. Ye, UniKL RCMP. Balik-balik situ jugak hehe. Tapi kitorang panggil Bpharm je kat sana. So, bila aku cakap aku dalam proses nak masuk degree ni, maknanya aku dah habis diploma guysss! Di situ terserlahnya 3 tahun tu tak lama mana pun 😢

Nak bagi tau awal-awal, aku tak ada gambar sepanjang interview tu sebab 'butterflies in the stomach' πŸ˜‚πŸ˜‚ aku kalau dah nebes tu, muka konfiden, perut meragam choyyyy

Image result for nervous gif

1. Sampai awal. Ni aku dah siap bold ni, nak pesan untuk adik-adik yang after this nak pergi mana-mana interview tolong datang awal. Sebab; lagi bagus kot habis awal, balik awal, penyakit nervous pun tak berpanjangan. Kan kan.

Dalam surat start pukul 9 pagi. Tapi kami sampai dalam 8 lebih. Oh by the way, sepanjang kat Ipoh untuk iv ni aku datang dengan Iman and Jiha.


2. Registration. Dalam 8.30 camtu, dia bukak kaunter untuk pendaftaran. Dalam surat tak clarify buat dekat mana pasal rcmp ada bangunan baru (a bit confuse la). Tapi, sepanjang iv tu semua dekat bangunan lama.

Beratur awal, interview awal. Yeay!

Waktu pendaftaran, kita akan sign kehadiran kita and bagi salinan dokumen yang kampus mintak. (Alert : tolong baca surat panggilan iv ampa nahhh, prepare apa yang dia mintak tu siap-siap sebelum sampai Ipoh)

And, dia akan bahagi grouping waktu ni. Kita akan isi nama dekat satu borang ni, so group korang ada adalah orang-orang yang korang jumpa waktu beratur tu hehehe. Jadi, berkenalanlah waktu queue tu πŸ˜€


3. Taklimat. Nak kata taklimat tu tak la sangat. Macam short talk ja. And briefing flow interview. Waktu kawan aku datang iv ni 2 tahun lepas, dia kena iv individu. Tapi, tahun ni dia start buat grouping pulak. And, aku dapat pulak dengan Iman dengan Jiha kekeke (sebab beratur sekali). Berjodoh betul ni ...

Ada 3 channel. Nanti kampus akan atur korang ikut channel (kan kita ada isi nama waktu registration tu πŸ‘†)
Satu channel, 3 station.
Setiap station, satu group (which consists of 3 candidates)
PAHAM TAK NI? πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


4. Interview. Candidate akan masuk SATU channel saja. Satu station dalam 10 minit. So nanti rotate la dengan lagi 2 station. Kira interview ni berjalan dalam 30 minit je. And, aku tak pasti la setia channel soalan sama ke tak (rasa macam tak sama je sebab panel lan-lain kan) 😢

Untuk channel aku tu, semua lecturer Bpharm (tapi ada a few yang aku kenal jugak sebab ajar time diploma hihihi)

Okay hadik-hadik, meh la nak share some questions sepanjang iv semalam (yang mana aku ingat la πŸ˜›)

STATION 1

Time ni Q&A session dengan panel. Panel tanya, candidate jawab. So, antara soalan yang kami dapat:

- introduce yourself
- why do you choose unikl
- what do you think of retail pharmacy

Image result for interview gif
*what they ask about your hobby*

STATION 2

Panel bagi satu kertas untuk setiap candidate (soalan sama je) and kita discuss sesama sendiri. So, goreng ja la. Tips : buat macam speaking test muet.

- let say you're accepted to Bpharm, what are the preparations that you'll do for your study
- choose one subject (biology/chemistry/maths), explain its relatable to pharmacy.
- your future plan in pharmacy

STATION 3

Yang last ni pun discussion. Problem solving situation. Tapi, dia bagi arahan by mouth ja. Aku syak dia nak test listening skill ni hehehe tau-tau ja telinga ni kadang-kadang buat masalah. Panel akan tengok ja korang sembang kat situ, so sama jugak buat macam tadi πŸ˜‰

- what are important things in completing a work/task (example: assignment); and
- the obstacles in that work; and
- ways to overcome the obstacles

Tiga-tiga soalan adalah related.

Yup. That's it. Tu ja la kot yang aku mampu kongsi. Hopefully dapat la. AMIIN. Doakan sis hehehe. Ni antara harapan aku yang tinggi untuk degree 😭 And, kepada siapa-siapa yang datang iv semalam, hands up dekat bawah!

Bye.

Image result for bts gif



DISCLAIMER : Note that what I write are based on my experiences this year. The interview might differ as well in the future ✌

Friday, January 27, 2017

Ada Apa Di Kedai Booku

Assalamualaikum.

Memandangkan dah 2017 dan aku pun dah 21 kan. (Wehh serius la dah 21? Bukan hari tu ja baru start blogging). Oleh itu, hamba nak berkongsi dengan pembaca semua (kalau ada pembaca lah πŸ˜‚πŸ˜‚ ), yang hamba di sini ada menjual buku-buku untuk rakyat Malaysia semua.

Orang cakap, kita kalau nak meniaga mestilah benda yang kita suka. Takkan la kau tak minat mancing tiba-tiba nak jual joran. Kang customer tanya cara nak guna, kau sengih je la. Haaa gi tu la nak guna. Sengih pastu dapat la ikan.

Berbalik kepada buku-buku yang aku jual, macam-macam hadooo. Terfaktab ada, Lejen Press ada, Buku Puris ada, PTS pun ada. Eh macam-macam la! Cuma tinggal pada diri kau sama ada nak membaca atau tak. Hello, kemon la dah 2017 ni. Takkan masih nak noob.

Hah? Mana kitorang nak tengok buku-buku tu?

Okeh, boleh search kat smartphone mahai masing-masing di Instagram. Search for @kedaibooku . Konfem ada lah. Pastu kau usha-usha la kat situ. Harga is stated there. Aku tak main ah dm for price.

Macam mana nak order sis?

Mula-mula kau screenshot buku yang kau nak. Pastu DM atau Whatsapp " Sis cantik! Kite nak buku ni.. " (Whatsapp number ada kat ig eh) Jangan lupa hantar sekali gambar buku yang kau nak tu. Dah bayar, baru aku process untuk penghantaran.

Dah lepas dapat buku, nak buat apa?

Bacalah! Tapi, atas ihsan ampa semua, kalau boleh follow lah igshop aku dan tag ig aku dekat buku yang ampa dah beli tu k πŸ‘‰πŸ‘ˆ πŸ˜€. (huhuhuhuhu jangan sampai aku buat hashtag support bisnes melayu.) Eh tapi boleh buat #kedaibooku .

Ada COD tak?

Buat masa sekarang takda la dik nonnn. Aku pos je babe. Kau toksah risau ah. Kau tunggu abang posmen je hantar.

Lepas baca blog ni, nak buat apa?

Follow instagram Kedai Booku @kedaibooku πŸ˜‰πŸ˜‰

*tajuk kontroversi sikit, isi tak kontroversi pun hehehe*

Wednesday, December 28, 2016

Awek Chuck Taylor

Okay, meh hari ni aku nak buat book talk sikit. This is the first book from Lejen Press that I own. Siapa tak kenal Lejen Press aku siku ampa πŸ˜›. One of the best penerbit buku indie. Apa yang best pasal indie books ialah kau boleh baca santai-santai sambil makan cikedis. Why? Because they allow the writers to write whatever they want, ikut style masing-masing dan berkonsepkan sukati ko la. So, bila pembaca baca, they feel like the story was being told by the writer him/herself. Bahasa tak berat, macam aku cakap ayat-ayat dalam tu macam orang tengah bercakap dengan kita.

Presenting you......



Tajuk : Awek Chuck Taylor

Author : Nami Cob Nobbler

Harga : RM 20

Kat mana beli : Pameran buku kampus aku (time tu baru dapat baucer buku terus ssuppppp datang haa orang datang jual buku. Ni aku beli pakai baucer la. See, aku student baik kot 😊😊)

Sinopsis :

Memandangkan ni blog aku, so biarlah sinopsis tu tulus dari si pembaca kennnn. Kan lebih jujur begitu ewah. Watak utama dia nama Hafiz. Dari pemerhatian aku, si Hafiz ni agak lonely. Dia tak ramai kawan, jadi selari dengan kemodenan masa tu (story ni berjalan sekitar 2003 - 2004) MySpace ni lah dia mencari kawan (also for chick hunting πŸ˜‰). 

Hafiz ni jenis yang sayang awek tak bertempat jugak (sorry to say). Ada yang jenis kuat cemburu, contohnya kau tengah main Dota pastu tak reply whatsapp awek dan awek kau terus menghukum kau tengah chatting dengan perempuan lain. Ada yang jenis kaki kikis, yang ni paling tak tahan sebab tiap-tiap hari mintak topup RM 10 pulak tu, si Hafiz ni pun satu ikut ja alahaiiii geram okay aku baca. Masalahnya perempuan ni call sebab nak mintak topup pastu blah. Ni lah kot orang cakap bila dah sayang. 

Kenapa tajuk dia chuck taylor sebab ada sorang awek dia pakai chuck taylor. Basically, the story revolves around Hafiz and his chuck taylor girlfriend, and her family also. Her name is Mira. She's such a knowledgeable girl. For a 18-year-old girl perlukah kita berdebat soal dasar negara secara mendalam, because this girl read non-fiction punya buku. So, kalau nak jadi boyfriend Mira, kenalah cerdik sebab Mira ni suka ajak berdebat.

Hafiz rapat dengan abang Mira, Aiman dan jugak adik Mira, Nana. Hafiz ni jatuh chenta la pulak kat Nana, tapi dah kau couple dengan kakak dia, takkan nak sailang adik jugak en. Sampai la Mira and family pindah ke Canada, Mira ni mengharap sangat Hafiz akan berusaha keras datang sana one day. Hafiz tanya if he can't make it to Canada, can Mira come back to Malaysia. Tapi Mira ni berkeras taknak balik Malaysia dan nak Hafiz datang jugak, by hook or by crook. So, depa break up atas dasar Mira taknak tolong kalau Hafiz tak berjaya datang Canada (macam tu la lebih kurang hehehe)

Lain pulak dengan Nana, bila Hafiz couple dengan Nana, Nana janji nak balik Malaysia. Even si Hafiz ni couple dengan Nana, Mira dah warning siap-siap jangan mainkan perasaan Nana. Such a lovely kakak even ex dah couple dengan adik sendiri hmmm. Tabah betul watak Mira ni, kalau aku dah main tarik rambut ni. Baru ja bahtera perchentaan nak berlayar, (okay guysss aku nak spoiler ni) Nana meninggal sebab choking allergy. 

Kenapa aku rasa best sebab ni cerita betul. Yep, betul. Hafiz ni penulis sendiri. Kau ghaseeee? Mula-mula aku ingatkan penulis ni perempuan sebab nama Nami πŸ˜‚πŸ˜‚ 

Oh lupa nak bagi tau, dua-dua Nana dan Mira dah meninggal. Boleh cek sendiri dekat tumblr Nami @tehtarikgelasbesar . Actually aku baca buku ni agak lambat dari orang lain so.... hahahaha. Grab this book from the nearest book store guys. Thumbs up untuk Nami πŸ‘πŸ‘

🌺🌺🌺🌺🌺

Note : Hey guyss. Kalau nak tau this story ada sambungan which is Awek Chuck Taylor 1 : Kapsul Masa. Haaaaa excited tak nak tau ? Okey, kalau siapa-siapa nak dapatkan buku ni boleh usha kat ig @kedaibooku . Owner dia opkos la aku kannn πŸ˜‰πŸ˜‰ Nak tengok buku lain pun bolehhhh.



Thursday, July 30, 2015

Sis Ada Vision

Assalamualaikum.

Sekarang dah semester 3, not officially semester 3 la sebab tengah short sem kan. So, saya senior anda le juniors *buat aegyo sambil peace*


This semester is really, I admit rasa macam rileks gila. What I meant is even though the timetable is really sucks (sebab pack nak mampus padahal short sem je), I just have to come and listen to the lecturers pastu balik, dah. Bukan takda assignment or any other stuffs, ada tu ada. Sebab apa tau, subjek short sem ni general studies. Macam sem ni aku ambik Mandarin, Interpersonal Skills and Enterpreneur.

Mandarin ni best. Serius best. Even benda basic ja, macam nama, rumah, nak makan apa etc. Tapi assignment dia, buat video! In mandarin anak-anak sekalian. My group now has done the script, just need a little touch up on that script. Weekend ni kot nak pegi rakam sebab kena hantar before final. Just to inform, that final is on this Tuesday. Kau tolong bayang la how can we shoot the video and edit in the same time?


Nampak macam mudah, tapi notes dia !@#$%^&*() gitu kau. Macam enterpreneur, dia punya notes tu MasyaAllah. Dah nama pun budak science, sekali hempuk bahasa business blurrr ja dalam kelas. Aku faham word marketing ja hehe. Tapi, yang best lecturer dia sporting, suka pasang video. Ada sekali tu kitorang tengok movie je sepanjang kelas dia. Serius!

Macam interpersonal, lecturer best and sporting! Actually subjek ni macam subjek pschology. Lebih kepada nak develop kau punya skill communicate camtu. Ada satu tugasan ni, kena tulis surat olok-olok untuk future children. Aku karang baik punya, siap bahasa diri Mama lagi cehhh :P Satu lagi masa dia suruh tulis konflik dalam hidup kau and cara kau handle konflik tu, dan sekali lagi(sebab time tu tengah baca novel), ayat pun sadur ala-ala novel jugak puiii.


And lepas ja raya, macam-macam assignment datang penuh kebahagiaan. Macam aku cakap tadi, this week kena buat video, enterpreneur pulak kena presentation and interpersonal kena buat vision board.

Tadaaaaaaa!

*terjah Chen*


Nampak macam awal-awal tadi life aku macam tak ber-vision kan. Nampak aku macam malas kan. Nampak macam aku ni buat habis duit parents ja hantar belajar. Salah tu uolls. Hidup I penuh cita-cita dan impian. Impian aku mungkin lain dari orang. Aku nak berjaya dengan cara aku, semoga Allah permudahkan, AMIN. Kalau takdir jadi berbeza, aku redha. Human only plans, right?

Salam sayang dari saya dan suami ehhhh bakal suami hihii ;)



Monday, April 27, 2015

Kamal Bookstore

Assalamualaikum.

Lately ni asyik cerita pasal buku je. Dah itu je yang aku mampu karang untuk tulis ye dakkk. So now, I introduce you to one of the bookstore that you should go! Bookworms get ready!

KAMAL BOOKSTORE

*jangan silap kamil pulak. tu nama abah aku tuu*

Sebenarnya ni kedai buku yang jual medical books. Dari luar macam kedai runcit biasa ja, SERIUS. Patut ahhh ramai blogger yang penah sampai kedai ni cakap macam kedai biasa ja. Kau mesti tak sangka dalam tu jual buku medic. Dengan kat kaunter jual cekelat cekedis macam kedai runcit.

So, aku rasa health science students banyak yang tau kot pasal kedai ni, which is cukup fames among us. Why? Sebab dia punya harga macam tak sangka beb. Memang murah dari harga ori. Aku pun terkezuttt


Seperti yang aku tau la, textbook BIASANYA ratus-ratus. Tambah medic books. Tapi aku sangat-sangat-sangat tak sangka harga dia. Aku aim nak beli pharm cal tu. Harga ori dia dalam RM 300++. Tapi kawan aku dah beli dulu, dia cakap RM 200++. Aku pun apa lagi, ada yang murah, ambik yang murah je la.

Memang betul la dia cakap, price tag tulis RM 246. Hmmmmmm betul-betul melayang baucer buku aku huhuhu T_T Tak boleh belanja sakan untuk novel ahhh camni. Takpa lah, nak belajar kan. Korban je la. Tahun depan punya baucer buku baru nak enjoy hikssssss

Then, terpikir nak ambik BNF. Sebab ternampak BNF kat rak buku. Sekali tanya harga dia dalam RM 130. Sekali lagi sedih tak terhingga untuk BNF itu sebab tak cukup duit. Letak balik la. Time tu jugak la aku baru gedik nak google gambar satu lagi buku pharm cal, tapi internet kat dalam tu tak cukup laju, tak jadi beli la yang tu.

Alih-alih nampak kamus concise tu. Wahhhh yang ni pun okay jugak. Tengok price tag, RM 41.90. Okay, grab it!

Kebetulan time tu tengah hari, penuh orang. Kena beratur dengan orang-orang kat situ (mungkin belakang aku duktur hari tu haha). Masa bayar tu, aku kasi semua baucer buku and siap sedia la duit sendiri kan sebab dah agak mesti tak cukup. Dah bayar tu, aku rasa macam duit balance macam banyak. Ye la, aku agak duit balance dalam 10 ringgit ke 20 camtu.

Dah balik tu baru perasan yang ada diskaun wehhhh untuk buku tu. Yang pharm cal tu dari RM 246 jadi RM 218. DIctionary pulak jadi RM 35. Kau rase? Total up semua dalam RM 253. Patut dia mintak 3 ringgit je time bayar tu. So, aku hanya spend RM 3 ringgit untuk ini hihiiiii. Jimat tau!

Rasanya buku camni ada ja kat Kinokuniya, tapi depa jual harga ori la beb. Mahal la sikit. Btw, ni tips jika anda berkunjung ke kedai ni, bagi mengelakkan stress berpanjangan ekekeke :3

1) Datang awal. Kalau boleh dia bukak pintu kedai tu terus zappppppp masuk. Sebab time aku datang tu dah penuh. Kawan aku datang petang sikit dah sesak. So, yang jenis tak suka berhimpit, berlaga punggung dengan orang, mohon datang awal k.

2) Untuk buku pharmacy, masuk je terus tengok kiri. Terjah situ. Orang cakap situ area buku pharmacy. Orang cakap la. Aku tak jumpa pun. Aku nampak buku dentistry ja kat sini. Tapi, kalau kau eagle eye, teruskan mencari buku yang kau nak. Kalau tak, lihat step seterusnya :P

3) Mintak orang kedai carikan. Biasanya tak semua buku kat rak. Ada dalam stor belakang. Yang pharm cal tu ada dalam stor actually. Jangan time tu la kau nak google gambar buku, sebab internet dalam tu slow la. Keluar ja dari situ, laju semacam. Screenshot la awal-awal. Sebab orang kedai tersangat busy. Dia bukan nak layan kau sorang ja, orang lain lagi. Asyik keluar masuk stor tu ja.

Macam mana nak pegi? Nah aku kasi alamat ;)

Kamal bookstore
134, Jln Pahang,
KL

Kedai dia betul-betul depan HKL. Ala, sekarang dah maju. Suruh Waze ja cari haha. Aku mai sini pun pakai waze jugak. 

 Selamat jadi bookworms ye kawan-kawan!

Friday, March 20, 2015

Big Bad Wolf Awuuuu

Assalamualaikum :D

Sekarang tengah midsem break. Seronok angat tau! Supposedly I had planned something to fulfill my routine this holiday. And, and, and... yang paling aku tak shabau nak buat time cuti ni ialah pegi Big Bad Wolf! 😁


Sebab buat dekat Penang memang boleh la iolls pegi. Tambah-tambah bila dapat tau baucer buku pun dah nak dapat time tu wuhuuuuu! Memang manyak syiokkk mehh (menari setempat kejap). TAPI, patah hatiku bila kampus tak kasi lagi baucer buku tu uhukkk T_T

Memang rasa macam aku tak boleh ahh nak joli sakan time tu ciss. Niat tu nak pakai 2 baucer kat situ. Yang lain beli novel fixi and buku pharmceutical calculations. Nampak tak, iolls ni baik jugak tau. Separuh untuk pelajaran, separuh untuk hiburan. Malaysia tak sia-sia ada student yang bagus macam aku ni kahkah

Yang aku PALING nak cari nak kat situ ....

NI HAA

....

....

....

....

....

Jap, bawah sikit lagi ;)

....

....

....

Tadaaaa!



Okey, bayangkan sebuah 8 ringgit! Memang aku nak la. Maze Runner rasanya 8 ringgit jugak. Huhuhu rasa nak nanges tengok harga. Hmmmm sampai ja situ, memang rasa pening sikit, dengan penuhnya tempat tu dengan buku, pastu ramai orang. And, depa susun tempat tu ikut genre buku.

*Bookworms mode activated*


Tak kelih langsung buku-buku ni aishhhh rasa tak sedap hati nih. Tanya dekat staff, dia kata buku ni kat bahagian adult, tapi rasanya macam dah habes T_T Macam tertusuk hati dengar dia cakap macam tu. Dah la jauh aku datang semata-mata nak rembat maze runner murah camni. Sedih!

Pegi la cari bahagian adult macam dia cakap, aku rasa tak jumpa pun adult yang ada young adult. Haaa kan betul nama tempat tu dengan aku. I am young adult, aku tak boleh baca buku berat-berat lagi ekekekeke :3

Seperti disangka, dua-dua buku ni dah memang tak ada! Sedih tahap dewa. Rasa mood nak beli buku hilang camtu ja. Dok tarik trolley ke hulu ke hilir macam aku takdak arah ja kau time tu. Tapi, kalau tak beli kesian pulak kat abah dia drive jauh dari Perlis tapi aku tak beli pulak. Konon lepas tu nak cari novel Sophie Kinsella (sebab Lina cakap novel dia best tapi sebab harga original buku dia mahal so, kat sini ja la aku mampu nak beli :P) WOi tak jumpa pun! 

Segan aku lalu tepi orang lain trolley depa penuh menggunung, trolley aku buku dok ada kot bawah ja hikssss. Aku main rembat ja buku-buku kat situ, tengok cover macam style sikit, aku ambik ja la. Alih-alih terjumpa 2 novel Meg Cabot (author untuk Princess Diaries). Omo! Excited sangat! I recommend for Meg Cabot's novels, sebab best sangat tulisan dia. Mudah nak faham.

So....... Inilah hasil tangkapan aku pada hari tu. Tattaraaaaaaaaaaaaaaaa....


1. The Fall Of Five
2. A Room Full Of Bones
3. All These Things I've Done
4. White Crow
5. Princess Diaries : To The Nines
6. Every Boys Got One
7. The Rise Of Nine

Each of that RM 8 only. Serius bro, tak tipu. Yang ini, satu pun tak baca lagi. I busy k. Assignment menimbun, kuiz itu ini. 

Hopefully, BBW next time aku dapat grab The Maze Runner series hihiiiii :D

Dah, babai ..

Wednesday, January 28, 2015

Matang Ke Kau Ni?

Assalamualaikum.

Matang. Apa itu matang?

Emmm matang ni macam mana ahh nak describe? Kau pegi la buka kamus dewan sendiri ekekekeke. Matang ni bukan diukur dari segi umur dan rupa ja, tapi mental dan fikiran. Kalau umur dah tua bangka tapi otak masih fikir macam kanak-kanak tadika, apa cer bhaiii?

inikah contoh orang yang dah matang? oreng putih kan memang physically nampak matang. NO WONDER

Bila tengok balik post-post lama mesti aku rasa .. ya Allah, malunya! Malu! Malu! Malu! Tulisan tak matang, ayat memang nampak la sangat tak matangnya aku time tu. Rupa-rupanya aku ada buat post pasal kpop. Ingat dalam satu, dua tapi lebih 5 kot! 


Konon time tu nak jadi korea-fanbased gitu. Last-last hambar, hangat-hangat taik ayam lulz. Malu ahh nak buat, setakat sikit-sikit tu bole la. Gua bukan 24 hours nak ngadap benda korea ni kat internet, dengan study, kelas, makan, minum tido kena jugak consider tu kahkah..

Mintak maap la yer, iolls tak berapa nak matang lagi time tu. Baru nak kenal dunia. Early teenage period orang kata. Kalau rasa post aku 3-4 tahun dulu macam hampeh, suam-suam kuku, childish tu jangan la gelak kuat-kuat. Gelak sikit-sikit dah la. Sapa gelak lebih-lebih, aku saman! XD

Gelak tu tahan-tahan sikit. Tahu la post aku ni kelakar pun -..-

Nak #recap balik apa aku tweet semalam. " Nak tahu matang ke tak kita ni, cuba tengok balik apa yang dah kita tulis in media social 5 tahun dulu " Just look back kita punya FB, Twitter especially FB la sebab awal-awal dulu FB ni hot meletop-meletop bak pisang goreng panas depan asrama aku.

Pernah sekali aku load balik FB sebab nak baca status lama. Serius, malu gila! Asyik post gambar kartun la, korea la, benda merepek entah apa-apa. Memang la sekarang suka kpop lagi tapi apa aku tulis time tu emmmmm macam peliks semacam. Kegedikan detected!

1) Apa kita tulis actually menggambarkan apa yang ada di fikiran kita masa tu. 

2) Matang jugak kita tengok based on how we solve and handle the problem.

From my thoughts only. Assalamualaikum..

Tuesday, January 13, 2015

Tamat Semester 1

Assalamualaikum 

Hai

Alhamdulillah. Macam tak sangka aku dah habis semester 1. Like seriously? haha. Rasa macam baru seminit lepas dok update pasal minggu orientasi. Ceh, seminit lepas la sangat tapi serius macam tak sangka tengok-tengok dah habis dah semester 1 hikssssss


Apa nak heran, orang lain dah lama habis semester 1, Siap dah masuk semester 2 dah. Cuma aku nak gambarkan kemenangan dan kebebasan bila dah habis final exam ni. Phewwww~ Bayangkan tujuh subjek aherherher (senyum senget)

1) Biochemistry
2) Basic Physiology
3) Basic Formulation
4) Basic Organic Chemistry
5) Intro. to Pharmaceutics
6) Competency English
7) Intro. to ICT

Macam la orang heran berapa subjek kau ambik? Tak kira nak cerita jugak :P Aku rasa ada orang yang lagi banyak kot. Tambah-tambah budak-budak medic. Hmmm ni kira okay lagi, semester 3 nanti sampai 8 subjek! 

Walaupun tiap-tiap hari penat pegi-balik kelas, tapi syukur dapat bawak diri setakat sekarang ni. Aku mengaku, aku sentiasa ada rasa (even sekelumit) jealous dengan kawan-kawan yang mungkin.. rezeki lebih berpihak pada dia. Dapat belajar tempat yang baik, yang dia lagi deserve untuk tu. Layak dengan usaha dia, yang aku rasa aku tak perlu la nak dengki ka hapa.

macam ada jugak arr rupa aku lepas balik kelas

Tapi apa-apa pun, aku tetap bersyukur (Alhamdulillah) dengan apa yang aku dapat sekarang ni. Tak pa, kita start balik dari bawah. Mungkin ini pengajaran buat aku untuk tak terus leka. Ingat, masa depan yang cerah bermula dari sekarang. Seriously aku rasa sekarang ni aku banyak fikir masa depan (bunyi macam orang tua sikit haha). Sampai kadang tu macam nak migrain ja rasanya, sebab terlalu fikir satu-satu masalah tu sampai bahagian kepala aku berdenyut sakit.

Lagi-lagi bila nak final exam. Banyak sangat dugaan yang Allah bagi sampai aku rasa aku nak luah dekat kawan sendiri pun rasa segan. Dari mata aku, aku nampak ada muka yang macam tak ikhlas, macam tak penting pun masalah aku ni. Masalah dia lagi berat yang cuma aku yang kena dengar masalah dia. Dan dia tak perlu kisah hal aku? Adil ka macam tu? ADIL??!

Mungkin ini sikit ja dari Allah, nak tengok sabar ka tak aku ni. Mana tau ada benda baik yang Allah nak bagi lepas ni. Result exam baik ka, rezeki bertambah ka, jodoh yang baik mungkin :P AMIN.

Some photos and moments for semester 1 :)

classmates yang happening :D

raihan, hanis,  me, sab

roommate terchenta : faizah dan pika

Perjalanan masih jauh. Masih banyak ilmu yang nak dikumpul. Apa pun yang kita belajar, anggaplah ia sebagai ibadah. Tak kira la course apa sekali pun. Hang nak kerja nanti untuk ummah jugak kan, bukan untuk hang hidup senang sorang-sorang beb. 

Tiba-tiba teringat dekat kawan aku ni. Dia cakap dia ambik tahfiz dan syariah. Dia macam merendah diri pulak, dia kata dia ngaji sekolah pondok ja, diorang aliran doktor -__- Der, kau lagi untung. Kau belajar agama, senang ja nak dapat pahala. Diri tu dekat sangat dengan Allah. Hang tu nanti jadi pak ostat!


Doakan kejayan kami. 4 flat in the hand. AMIN.

Tuesday, November 11, 2014

Aku Bukan Macam Kau

Assalamualaikum..

" Eh kau tak tau ke? "

" Lambatnya reply.."



Emmm.. lately aku selalu ja kena komen macam ni. Dan bagi aku komen-komen macam ni kadang-kadang nak makan penampor. Not all, but certain tu macam nak bagi aku naik hantu, naik minyak, semua la naik, harga minyak pun naik 20 sen.. ehhh?

Ni semua sebab social media. Erhhh tipu la kalau kau tak ada satu pun. Facebook pun jadi la beb. Ni sekarang dengan Whatsapp, Wechat bagai. Kadang-kadang bagi habis data ja download semua ni, pastu berhabuk jugak sebab at last kau tak stick pun dengan apps  tu. Ken ken? Ngaku ja la awakkk.. Kite pun baru ja uninstall KakaoTalk hihihi. Sebab aku pikir macam krikkk krikkk sangat-sangat-sangat-sangat, tak ada orang pun nak chat aku sobsssss T_T kisah benar ni..

Aku lebih prefer Whatsapp. Kenapa?

1) Free
2) Free
3) Free
4) Jimat kredit :P
5) Boleh tengok last seen

But the damn is bila aku lambat on internet. Serius cakap aku rasa bersalah sangat kalau kawan whatsapp aku untuk emergency purpose macam assignment ka, atau apa-apa la yang dia nak pada waktu tu.

Tapi ada jenis yang okeyy emmmm yaaaa kenapa kau tak paham aku ni tak on internet?! Aku bagi tau awal-awal aku bukan jenis 24-hour stick on the phone for internet purpose whatsapp, tweeting everytime. I have my own life. Yeahh betul aku memang asyik pegang phone but that's not mean that I use it every minute in my lifetime -..- Commonly for tengok jam and main game untuk relax chilling lepak-lepak eheeeeee :3

I have to keep my phone safe because that was a present from my mom and brother. Kau senang la cakap, kau boleh beli itu ini. Nak beli apa cakap ja. You're not in my shoes. So that's why I have to appreciate what I have.

Satu lagi jenis orang yang dia ingat kita tau setiap detik hidup beliau. Aku rimas! Bukan aku tak nak ambik tau kisah hidup kawan aku, dah aku depan mata bukak mulut, have a story-telling on me. Aku tak kesah, I am a good listener :D kahkah angkat diri nampak

Kan aku dah cakap, aku bukan 24 jam online. KAN AKU DAH CAKAP. Aku terpaksa ubah diri aku kalau aku nak berjaya. Sekarang ni aku tengah latih diri aku untuk tak online kat kampus. Kalau tak online pun tak study, inikan pulak ber-online. Memang dok menghadap phone la gamaknya lerrr kawan.

Tolong fahami aku kalau kau masih anggap aku kawan. Please..

Sahabat, aku cuma nak kau tau. Ini diri aku. Betul, aku memang kaki online. Tapi aku ada limit jugak. Aku tengah fikir bila masa aku boleh study betul-betul. Banyak betul jelman setanirrojim hmmmm aku kena lebih tegas kot. No more berlembut dengan kemalasan.

Everybody who has tips on how to study smart, share some with me! Nah, a flying kiss for you ekekeke :*

Tuesday, September 2, 2014

Officially UniKL Student :]

Assalamualaikum..



Dah lama tak menaip, rasanya dah 2 bulan lebih kot. Well, busy la katakan sejak menjejakkan kaki ke menara gading gitu (poyosss) hahaha. Alhamdulillah aku dah selamat mendaftar di UniKL RCMP, Ipoh. So guys, saja nak kongsi dengan korang pasal kampus aku ni tihihiii~

gif macam tak sesuai ahhh suka hati aku lah

Korang mesti ingat UniKL ni kat KL ja. Hellooo~ (gaya mak jemah) salah tu! UniKL ni merata ceruk Malaysia pun ada tau! Kedah ada, Perak ada, Melaka pun ada.. KL apatah lagi dah nama pun keyell gitu ^_^(Y) Setiap kampus UniKL ni ada beza dia. Beza dekat faculty dia lahh. Macam rcmp, medic and health science. Kalau mimet, lebih kepada shipping. Miat pulak aviation. Haaaaa camtu... Tak semua negeri ada tapi kebanyakan negeri kat semenanjung ni dah ada unikl.

Ni time hari pendafataran, 21 Jun lepas..




Time pendaftaran ni buat dalam satu dewan ja tapi ada banyak kaunter. Macam kaunter satu untuk serahan borang, kaunter dua - urusan bayaran etc. Banyak kaunter jugak la, that's why ada kerusi depa atur banyak tu. Tak dak la kematu kaki dok berdiri lama kat situ kan. What's important is masuk dewan ni individualistik haha istilah tinggi kesusasteraan gitu hokhok.. Maksud aku masuk sorang-sorang, urus sorang-sorang parents depa halau keluar (ehhh aku kelontong ja, parents tunggu kat luar nanti ramai-ramai sesak, hingar dok sembang pulak :P). 

Cakap pasal asrama pulak, asrama ada tiga - Sri Murni, Jelapang, Tambun. Sri Murni (gegirlss only), Jelapang (nursing), Tambun (boys). Aku stay dekat Sri Murni. Tempat ni beza-beza tau, bukan dekat main campus. Kalau dari main campus ke sri murni dalam 10 minit macam tu. Nanti kampus sedia peta, don't worry ikut ja peta tu In Sha Allah sampai punya :) Kalau Jelapang dan Tambun pulak aku tak tau la lama mana nak sampai..

Once you entered the bilik, kau dapat benda-benda ni..

See, my portion was in the red area. Tu ja.. Bayangkan mana mau sumbat itu baju satu bagasi merah tu, dengan satu lagi be baju eheh --' That's why la iolls beli lemari hijau kat belakang tu..

Pastu ada katil 2 tingkat, aku dapat bawah phewww aku tak suka panjat-panjat ni ingat daki gunung ka hapa.. Lihatlah cadar iolls pink mabelesss gitu di tambah comforter comel menambahkan lagi seri tempat beraduku ><

Setiap orang akan dapat meja. Meja aku yang sebelah katil tu, nampak ada kamus dengan Quran tu? Tu lerrr meja iteww kecik ja rasa sehingga memaksa aku bawak almari buku ke sini (gambar almari tak dak, dia malu nak selfie ahakkksss :P)

And then, ada MSR (Minggu Silaturahim). Teringat kat maktab pulak, dulu orientasi maktab pun panggil Minggu Silaturahim. Yang tak best sebab tahun ni tak dapat pegi Pulau Pangkor sobsss sobssss T_T Selalu depa bawak pi Pulau Pangkor, entah aku pun tak paham why dont bring us why whyyyy! Aku ni tak penah jejak kaki pun kat Pangkor tu, selalu dengar Perjanjian Pangkor ja hihihi 


Time ni tengah tunggu bas, aku main snap ja gambar. Sekarang baru kenal orang dalam gambar kahkah. fyi kami orientasi dekat Kampus Tasek, bukan main campus. Kampus ni baru lagi dan rasa bertuahnya orang cakap batch pertama dapat masuk, ye ke -..-? Time tu senior sebut kita buat kat tasek, tasek.. Aku betul-betul bayang tasik yang ada air tu perghhh bestnya dapat orientasi tepi tasik. Wahhh bangang tak bertempat jugak aku ni =="

KUPA's batalion :)

adeb n auni

group 19 with kak yana :)

In Sha Allah, with the du'a from mak abah and friends, I'll study hard from now onwards. Nak tebus yang spm balik ( eh dok teringat masa silam spm ni dah kenapa? LUPAKAN!! ) Start a new journey from now :)


I choose to step ahead, changing my life..
Face the future
Change the weakness to strength
B'cause not everybody is fearless to make a change
I will be the one who makes the change

4 flat in the hand AMINNNN :D


UPDATE 20/12/2016 : Starting from January 2016 intake, students dah boleh tinggal di asrama baru main campus yeayyyyy πŸŽ†πŸŽ† Untung la korang hadek-hadek. Tak sempat pun aku nak merasa duduk situ, tak aci! So kalau aku nak review pasal asrama baru, memang tak mampu la sebab tak penah masuk pun lagi campus baru tu. Okay, ni contoh senior yang sadis πŸ˜‚

Saturday, June 7, 2014

Menggila Malam SPM

Assalamualaikum :)

Haiii. Hari aku saja nak share satu cerita. Tiba-tiba aku teringat balik malam spm aku. Selalunya spm jatuh tarikh cuti sekolah. Apa sadis betul kena baca buku time cuti sekolah sobsss sobsss T_T Apa yang seronok sangat buat budak mrsm bila time spm is you can make maktab is like yours and langgar peraturan secukup rasa wahahahahaha *gelak jahat* Actually warden still ada cuma for certain peraturan students dah tak ambik kesah pun.


Cikgu aku pesan, dia tak nak la time spm ni dia nampak couple dok dating macam yang dok jadi tahun-tahun sebelum tu. Sebelum spm pun ada yang dating apatah lagi time spm sebab juniors dah balik, peraturan pun dah longgar.

1) Aku ponteng surau

Normal la kot ponteng surau bagi budak asrama, tapi sebenarnya time tu still hangat cerita histeria kat asrama. Bila histeria ja semua bertaubat dan memenuhi surau. Nak harap aku sorang stay dekat asrama memang tak la. Datss why la i angkat geng. Ada la 3 orang kawan aku hok sekepala tak mau pi surau. Ishhh hudohhh punya perangai. Adik-adik, nanti dok asrama jangan la kau tiru perangai ahkak ni.

Actually ada ja yang tak pi surau macam kami ni. Serius cakap, muka aku tak berapa lekat sangat time spm kat surau tu herherher :P Patut la result spm macam so-so ja hehehehe. Pastu satu malam ni, kami dok dalam bilik (study kot ka dok sembang ntah), bila orang dekat surau tengah cakap atau pasang video, speaker asrama boleh dengar la.

Seronok betui depa pasang video ada lagu ni..

*sapa yang baca blog ni time malam, bukak la lagu ni esok pagi. aku takut hang kencing malam ja*

2) Pakat layan PISA

Kau tahu PISA.? Ehhh bukan piza hut, tapi tu haaa drama time maghrib Playboy Itu Suami Aku. Pukul 7 ja, siappppp zuppppp.. Ada dekat bilik tv. Blok aku tu ada tv kotak ja pastu gambar pun kadang berkotak-kotak sampai ada kawan aku ambik syif tepuk tv tu bila gambar tak elok.

Blok satu lagi tu tak dak orang dok, semua kena pindah blok b. So seramshit la sikit nak lalu. Bilik tv pun penuh barang-barang, semak gila bilik tu tapi yang syoknya tv flat screen huhuhuhu. TV kecik ja tapi ok la dari tv blok b.

Kawan aku ni dia pi maghrib kat surau, habis sembahyang cabut mai bilik tv semata-mata pisa ini. Yang aku teringat tu sebab dia tak londeh kain telekung lagi kot masa tu...

3) Mandi pun lewat

Waittt aku bukan nak melucah ka loqlaq ka apa-apa ka. Sebenarnya blok b ni orang kata hmmmmm 'keras' sikit. Pastu kan tadi tengok pisa, dah habis tu baru kalut nak sembahyang. Toilet aras aku duduk tu, ada 2 bahagian. Satu tempat mandi, satu lagi tandas. Dekat bahagian tandas ni gelap sikit, lampu tak menyala. So, agak seram di situ untuk melepas hajat secara solo :3

Kami 4 orang, aku, Auni, Farrah dengan Aaina angkat geng pi mandi sekali. Tapi bilik asing-asing la -_- Kau ingat pesta air ka mandi sekali 4 orang. Setiap kali pi ja, mesti tanya " wehhh ampa dah sudah ka? " Sebab takut tak mau kena tinggai! Padahal mandi bilik sebelah ja. Dah tau takut mandi jugak lewat. Sebenarnya bukan tak mau pi time cerita pisa tu, tapi orang kata tak elok mandi time-time maghrib ni tambah time tengah azan. Dengan asrama yang 'macam gitu' lagiiii...

4) Prep pun aku ponteng

Ikut mood jugak. Kalau aku nak pi, aku pi. Kalau tak pi, aku study dekat bilik. Kami siap usung meja bilik study taruk dalam bilik. Meja tu besaq, macam meja jepun tu tapi bentuk bulat. Meja tu multi usage sebab sebenarnya kami semua lunggok barang kat situ hehehe. Buat meja makan sekali..

*aku nak cerita ni la realiti prep mrsm kalau hari biasa la, kalau exam lain cerita pulak*

5) Order nasi Pak Husen

Sapa tak kenai pak husen? Budak kupa mana yang tak kenai dia, hang bangang tahap abadi. Ok tak-tak aku tau pak husen ni pun lambat jugak. Dulu aku ingat pak husen ni pak cik kafe sebab senior aku cakap ' lepas ni dah tak boleh makan nasi pak husen ' sebab dia dah habis spm time tu. Rupa-rupanya pak husen ialah penebar roti canai dan tokey kedai makan depan maktab. Ohhhh now i know him..

So macam mana nak dapatkan nasi beliau yang sedap? Selalunya kami whatsapp mesej, call dia tak pun pujuk pak guard kasi kami keluar sat pi kedai dia. Lepas dah order tu nanti dia akan delivery dekat post guard. Tunggu la dekat situ. Jangan dia dah mai baru kau nak mai post guard tu. Jangan harap pak guard nak tolong bayar dulu okehh.

Malam tu, aku tengah study chemistry. Esok tu exam chemistry la. Macam-macam position aku dah buat, meniarap la, duduk la.. Dia mai la rasa boring. Entah macam mana keluar idea nak makan nasi pak husen padahal petang tu dah makan dekat dewan makan. Aku bila mai bab makan memang macam ni. Ini semua nafsu semata-mata. Kami 4 orang memang tak ada no pak husen so pi mintak kat budak bilik sebelah siap tanya sapa nak order. Ada la dalam 10 bungkus order malam tu.

Yang tak boleh blah, kami 4 orang ingat pak husen ada jual jugak nasi paprik ka nasi pataya ka. Sekali tanya tak dak, so kena order nasi macam besa la. Dengan fesyen seluar tidoq dan selipar jamban menonong ja kami jalan pi post guard. Harap sarung tudung dengan cardigan ja bagi nampak sopan sikit. Aku pakai macam tu pun sebab aku tak lalu blok akademik, kalau dak malu setahun kot kawan-kawan tengok bahahahaha :D Mana nak sembunyi muka oiii

6) Study sambil tengok tv

Ni memang kerja gila! Aku dengan Aaina lepas dah isyak baru nak la tau nak pegang buku hihihi. Selalu kami dua yang 'buat-buat berani' pi tengok tv blok a. Time ni blok a kan tak guna, so gelap yang amat! Semata-mata nak tengok tv flatscreen tu ja, kami sanggup meredah segala onak berduri ceyyyy ayat.

Sebab aku tak mau la dok dekat blok a tu gelap, kami pasang la lampu koridor. Kami bukak semua lampu. Biar rasa tak dak la gelap semacam dah la kami dua ja. Kadang-kadang auni tak ikut. Paham dak bila study depan tv ni macam mana? 99% tv, 1% buku. Haaa tu la formula dia. Naseb baik malam yang pi tu kadang tak ada exam esoknya.


7) Layan movie HANTU

Ni apa kejadah la dok layan movie bagai ni. Actually time ni malam minggu. So katanya nak release stress gitu.. Aku sebenarnya tak tengok lagi The Conjuring. Dengan semangatnya aku dengan Aaina pi spot check dari bilik ke bilik nak tanya sapa ada movie ni. Pastu sorang pun tak dak sobsss.. Aku bukan tak mau tengok kat rumah tapi nanti aku kena tengok sorang-sorang. Cek takuitttt.. At least, kalau tengok kat maktab boleh tengok dengan kawan-kawan..

Last-last kami dapat cerita hantu siam. Wehhh serius cerita ni lawak gila. Seram tu seram la tapi lawak! Tajuk dia Pee Mak. Ampa try la tengok, best kot. Cerita pasal tentera ni dia bawa balik kawan-kawan dia ke rumah lepas habis perang. Kira cerita ni gambaran zaman dulu-dulu la. Pastu orang kampung dah tau bini dia dah mati, tapi entah camna hantu tu dok ada lagi. Awai tu aku tak paham jugak...

Entah macam mana, ada kawan aku ni ada movie Conjuring yihaaaaa! Kami layan movie Conjuring pulak. Aku suggest la nak tutup lampu biaq gelap, boleh la feeling ala-ala panggung wayang gitu. Kawan aku tak bagi pulak, dia suruh buka satu lampu biar cerah sikit.

Sebenarnya aku nak bagi tau, based on cerita kawan aku ni, dia stay kat bilik tu dari awaii tahun. Aku mai menumpang ja. Selama ni aku ingat bilik jambatan yang 'keras' kat blok ni, rupanya dia kata bilik yang kami duduk tu la yang 'keras'. GULP! Patut la selama aku tumpang tu dia tak bagi tutup semua lampu time tidur. Kami tidur gabung katil, dan yang paling seronok aku tidur dekat  bahagian hujung dekat dengan lampu terbuka tu la.

Aku redhooo je la....

8) Pi cari makan kat anne

Anne ni bukak kedai runcit depan maktab. So setakat nak makan cekedis, eskrem ka, sedut ayaq kotak ka mai kat dia ja la. Bunyi macam dia ja bagi rezeki kan kehkehkeh. Satu malam ni aku and the gang pi kedai dia, bilik kudap-dudapan untuk perut dan singgah kat bilik tv. Apa lagi, tengok tv la sayang....

So kau rasa adakah ini kerja-kerja gila bila malam spm? Bagi aku ini adalah kenangan. Kenangan dengan kawan-kawan. Lepas ni benda ni akan jadi bahan gelak ja bila jumpa balik. Serius bila ingat balik aku rasa macam, apa la yang aku buat ni. Merepek gila.. Tapi sebenarnya ada lagi benda pelik yang kami buat wakakakakaka tapi kalau aku cerita nanti Auni dengan Aaina marah.. Benda apa? Itu rahsiaaa...

Aku sebenarnya nak tunjuk gambar makcik-makcik lagi tiga yang dok menggila sekali tu. Tapi aku tak dak gambar depa sorang-sorang. Ada yang tak sesuai. Tapi aku ada gambar ni...


Ni Aaina dengan aku time kami pi London. Okey tak ==" Ni time pi Cameron tahun lepas weeee~