Saturday, December 3, 2011

Cara Nak Tukar Lagu Jadi Chipmunk

Assalamualaikum.

Ngeeeee...minggu ni minggu tutorial ek? Sampai aku rajin pi dok tulis tutorial. Ada yang dah marah ke? Tak kesah pun.hik2

So, korang pernah dengar tak lagu yang di-chipmunk-kan? Comel kan? Senang je kalau korang nak buat lagu jadi macam tu. Follow this instructions..

1. Firstly, download Audacity 1.3.13 Beta.

2. Selesai download, buka Audacity.Pastu buka File>Open..>Pilih lagu yang korang nak.

3. Lepas tu, klik Effect>Change Pitch. Pastu akan keluar pop-up window cam ni.


4. Tukar 0 kepada 12 pada Semitones (half-steps).

5. Klik play dan dengarlah suara penyanyi pilihan anda itu bertukar kepada suara chipmunk!

Senang bukan? Jadi cubalah!(Macam iklan Garnier tak?)

p/s : Waktu aku first try, aku pilih lagu Jangan Nakal. Ala tomey-tomey suara Alif Satar. huk2

Source : Aku sendiri tak ingat...:P

Wednesday, November 16, 2011

Ucapan Cinta Dalam 100 Bahasa

Assalamualaikum.

Okey.Nampak gayanya aku dah semakin mahir banyak bahasa.hohoho.sebenarnya tipu jer.

Ni aku ada la copy ucapan cinta dalam 100 bahasa.Hope you like it!



Afrikaans – Ek het jou lief
Albanian – Te dua
Arabic – Ana behibak (to male)
Arabic – Ana behibek (to female)
Armenian – Yes kez sirumen
Bambara – M’bi fe
Bangla – Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian – Ya tabe kahayu
Bisaya – Nahigugma ako kanimo
Bulgarian – Obicham te
Cambodian – Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese – Ngo oiy ney a
Catalan – T’estimo
Cheyenne – Ne mohotatse
Chichewa – Ndimakukonda
Corsican – Ti tengu caru (to male)
Creol – Mi aime jou
Croatian – Volim te
Czech – Miluji te
Danish – Jeg Elsker Dig
Dutch – Ik hou van jou
English – I love you
Esperanto – Mi amas vin
Estonian – Ma armastan sind
Ethiopian – Afgreki’
Faroese – Eg elski teg
Farsi – Doset daram
Filipino – Mahal kita
Finnish – Mina rakastan sinua
French – Je t’aime(to male), Je t’adore(tofemale)
Gaelic – Ta gra agam ort
Georgian – Mikvarhar
German – Ich liebe dich
Greek – S’agapo
Gujarati – Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon – Palangga ko ikaw
Hawaiian – Aloha wau ia oi
Hebrew – Ani ohev otah (to female)
Hebrew – Ani ohev et otha (to male)
Hiligaynon – Guina higugma ko ikaw
Hindi – Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong – Kuv hlub koj
Hopi – Nu’ umi unangwa’ta
Hok kian – wa ai lu
Hungarian – Szeretlek
Icelandic – Eg elska tig
Ilonggo – Palangga ko ikaw
Indonesian – Saya cinta padamu
Inuit – Negligevapse
Irish – Taim i’ ngra leat
Italian – Ti amo
Japanese – Aishiteru
Kannada – Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan – Kaluguran daka
Kiswahili – Nakupenda
Konkani – Tu magel moga cho
Korean – Sarang Heyo
Latin – Te amo
Latvian – Es tevi miilu
Lebanese – Bahibak
Lithuanian – Tave myliu
Malay – Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam – Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese – Wo ai ni
Marathi – Me tula prem karto
Mohawk – Kanbhik
Moroccan – Ana moajaba bik
Nahuatl – Ni mits neki
Navaho – Ayor anosh’ni
Norwegian – Jeg Elsker Deg
Pandacan – Syota na kita!!
Pangasinan – Inaru Taka
Papiamento – Mi ta stimabo
Persian – Doo-set daaram
Pig Latin – Iay ovlay ouyay
Polish – Kocham Ciebie
Portuguese – Eu te amo
Romanian – Te ubesk
Russian – Ya tebya liubliu
Scot Gaelic – Tha gra\dh agam ort
Serbian – Volim te
Setswana – Ke a go rata
Sindhi – Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux – Techihhila
Slovak – Lu`bim ta
Slovenian – Ljubim te
Spanish – Te quiero / Te amo
Swahili – Ninapenda wewe
Swedish – Jag alskar digSwiss-German – Ich lieb Di
Tagalog – Mahal kita
Taiwanese – Wa ga ei li
Tahitian – Ua Here Vau Ia Oe
Tamil – Nan unnai kathalikaraen
Telugu – Nenu ninnu premistunnanu
Thai – Chan rak khun (to male)
Thai – Phom rak khun (to female)
Turkish – Seni Seviyorum
Ukrainian – Ya tebe kahayu
Urdu – mai aap say pyaar karta hoo
Vietnamese – Anh ye^u em (to female)
Vietnamese – Em ye^u anh (to male)
Welsh – ‘Rwy’n dy garu
Yiddish – Ikh hob dikh
Yoruba – Mo ni fe
Kalau tak faham nak sebut sampai lidah terbelit sehingga memerlukan RM 50 000 untuk membiayai kos rawatan pembedahan lidah korang itu, eloklah anda buka google translate.pastu suruh dia sebut sendiri.

Dah reti tengok, baca, nak ambil, ambil la..sebab benda ni pun aku copy.hihi.saja ja cari.nanti kot-kot tak jumpa dah.rugi!menangis keluar air mata darah warna hijau sekali pun, tak ada siapa yang nak derma darah untuk korang.


Lagi satu, tolong la ringankan sikit jari-jari tirus dan gagah anda itu untuk like sikit kat bawah tu (okey.ni memang bodek).aku siap copy dan tukar kaler sekali.bagi korang faham.kesian tau kat aku.huhuhu.

Annyong!

Info credit to : http://www.uptomu.net/2011/11/ucapan-cinta-dalam-100-bahasa-dunia.html


Saturday, November 5, 2011

Minggu Hadiah Sedunia

Assalamualaikum..

macam banyak jer aku dapat hadiah minggu ni.haha.tak banyak mana pun.dalam 100 4 hadiah.hehe.nak buat berlagak pulak aku nih.ikut suka arr.aku kesah apa.huh!


meh aku nak citer aku dapat hadiah apa..

1. Exchange hadiah ngan kengkawan

last week, my class did a party aka jamuan.haha.lingkop kalau kawan ngan aku.ayat punah ranah!pastu setiap orang mesti, harus dan seangkatan dengannya membawa hadiah.hadiah aku dapat mizah.sian dia.sebelum majlis tu, aku dah citer kat dia apa hadiah aku.bila cabut undi, dia dapat hadiah aku.sorry mizah!

aku pulak dapat hadiah lina.dia kata sorry.asal lak sorry.okey apa hadiah tu.ada frame ngan bekas kerongsang kot aku ingat.tak po arh..boleh guna la babe!

2. Hadiah dari pTS

waktu balik dari jamuan tuh, mak aku kata aku dapat surat.mungkin dalam tu buku.aku pun pikir, isy, peraduan apa pulak yang aku masuk.seingat aku tak ada la dalam masa terdekat ni.

bila balik..uikss!PTS punya hadiah arr!..pastu fikiran aku melayang dan memproses untuk mengingati apa sebenarnya pertandingan aku masuk.then, bila buka, ada Diari Sarah. rupa-rupanya nak promote aku masuk pertandingan bongkar kod rahsia...lorh!aku ingat gapo la.siap bagi kupon 29% lagik!tu aku syok tu.tapi, aku rasa tak leh guna.kupon tu boleh beli kat bookcafe je sama ada online atau kat kedai dia sendiri.haishh!

okey apa dapat ni.nak beli pun harga rm 20.

3. Hadiah daripada pihak sekolah

semalam majlis tingkatan 3, aku dapat hadiah buku doa.tu sebab dapat result elok dalam trial PMR.poyo lak aku nih.aku rasa result aku ari tuh okey la even aku masih tak puas ati.

4. Hadiah daripada mizah

hari pa tah, mizah ada cakap nak kasik hadiah kat aku.aku naik heran.napo lak kawan aku nih nak bagi hadiah?pastu semalam, dia bagi.bukan aku ja, madi pun dapat.pastu aku dok pikir, apa motif dia bagi hadiah. bila pikir balik, hadiah birthday kot.kot!*aku tak buka lagi hadiah tu*

okey la tu, birthday aku hari tu pun.bukan ramai pun yang bagi.sedih tau!(aku emo lak!)

tu je aku nak citer.

Annyong!

Tuesday, June 7, 2011

Aku Mahu Jejaka Itu

Assalamualaikum..

okey...now is not the time I am gonna tell about a boy or Korean artist...even Justin Bieber who I loved...bukan juga pak we..

IT'S ABOUT A COMPETITION!!

Actually..aku masuk satu pertandingan yang dianjurkan oleh Kak Ain Maisarah...dia tulis kat blog dan Facebook pasal benda ni...ianya mengenai Pertandingan Menulis Sinopsis Aku Mahu..sapa-sapa yang kenal Ain Maisarah ni mungkin tahu la kan pasal novel-novel aku mahu...apa yang pertandingan ni nak sebenarnya ialah memberi idea kepada Ain Maisarah mengenai siri Aku Mahu...kita bagi tajuk ngan sinopsis...kalau best dan tak banyak kesalahan seperti ejaan and whatever la kan...akan menang...first Kak Ain cakap...ianya akan diadili oleh juri profesional dan juri awam(warga FB)...

Satu hari tu dia post kat FB dia mengenai tajuk-tajuk yang baru dihantar....


banyak tajuk yang best..jealousnya aku!...masuk la...aku hantar satu...orang lain hantar berlambak-lambak!...tak ada idea wei...diorang tak apa la...

dua tiga hari yang lalu...penyertaan ditutup dan...dia dah post gambar cover-cover tajuk penyertaan...understood!...tengok kat bawah ni...


Itu aku punya...hehe...aku antara yang awal kak ain post...bukan sebab menang..mungkin penyertaan awal...penyertaan awal pun tak mungkin sinopsis best...haha....

ramai yang dok risau yang diorang tak ada...dah banyak...tak boleh la nk post semua sekali...lagi pun sampai 100 lebih penyertaan!...tak larat nak edit ar kak ain ngan editor tu..

mula kak ain cakap geng FB pun akan mengundi...last-last cuma juri profesional....kalau FB kalau like tu boleh la..tapi tak dikira la kot...

hope sapa-sapa baca post ni...jangan kata ia novel cinta...sapa pernah baca novel Kak Ain tu tahu la kan macam mana watak-watak dalam Sekolah Sri Bangsar....just cinta monyet budak-budak sekolah menengah..

doakan aku menang....Amin!!

Annyong!!

Post ni bukan nak riak...it's just my life story..ok!..[wink]

p/s : Nor Faizah..thanks sebab like....hehe...nanti kami citer sinopsis dia...





Friday, March 18, 2011

Rahsia Hamba Allah Yang Cemerlang...

Assalamualaikum...kali ni aku nak share dengan korang tentang rahsia hamba Allah yang cemerlang...

  • Rajin solat
            
  • Rajin baca Al-Quran

  • Rajin berusaha

  • Rajin berdoa

  • Tahu teknik menjawab

  • Sangat menjaga masa

  • Pandai urus diri sendiri

  • Ada falsafah hidup / matlamat
 

Actually..aku dapat benda ni dari ustazah aku..Puan Zaleha Binti Abu Bakar...dia bagi kat pelajar-pelajar Form 3 yang hadir ke Kem Puteri Az-Zahra kat sekolah aku Isnin yang lepas...memang aku rasa malas sangat nak pi...tapi bila aku hadir je..aku dapat macam-macam teknik menjawab pepriksaan...selain itu, aku juga dapat pelbagai tazkirah daripada ustazah aku ni..

Satu lagi pesanan dari sorang lagi ustazah aku...dia kata.."Kita belajar ni bukan sekadar nak ambil peperiksaan..tetapi untuk bekalan kita di akhirat.."...(lebih kurang macam ni la ayat dia..)

Cukuplah setakat ni 'tazkirah' pendek daripada Cik Kamila ni..haha...

Hingga berjumpa lagi..

See ya!