Saturday, December 3, 2011

Cara Nak Tukar Lagu Jadi Chipmunk

Assalamualaikum.

Ngeeeee...minggu ni minggu tutorial ek? Sampai aku rajin pi dok tulis tutorial. Ada yang dah marah ke? Tak kesah pun.hik2

So, korang pernah dengar tak lagu yang di-chipmunk-kan? Comel kan? Senang je kalau korang nak buat lagu jadi macam tu. Follow this instructions..

1. Firstly, download Audacity 1.3.13 Beta.

2. Selesai download, buka Audacity.Pastu buka File>Open..>Pilih lagu yang korang nak.

3. Lepas tu, klik Effect>Change Pitch. Pastu akan keluar pop-up window cam ni.


4. Tukar 0 kepada 12 pada Semitones (half-steps).

5. Klik play dan dengarlah suara penyanyi pilihan anda itu bertukar kepada suara chipmunk!

Senang bukan? Jadi cubalah!(Macam iklan Garnier tak?)

p/s : Waktu aku first try, aku pilih lagu Jangan Nakal. Ala tomey-tomey suara Alif Satar. huk2

Source : Aku sendiri tak ingat...:P