Thursday, December 1, 2011

Basic Tutorial Untuk Blogger Baru

Assalamualaikum.

Holla!Hari ni, first time dalam hidup, menulis tutorial. Hohoho. Aku rasa tutoriallah cara-cara nak kaut followers beribu-ribu di samping ayat-ayat tip-top, bombastic, gila-gila, sawan dan sebagainya.

Okey..firstly for new blogger..

1) Dashboard

okeyy..ni old blogger look.


ni new blogger look.

bagi aku..new look ni lagi susah.aku kan dah merli (orang perlis cakap), so susah la.nak kena explore semuanya.aku ni jenis malas segala-galanya.huhuhu.sekarang aku nak ajar yang new template punya.tapi, aku tak la expert sangat.sikit-sikit tu boleh la..hihi


bila kita klik kat menu tu.....keluar cam ni..


2) Overview


Overview ni menunjukkan berapa banyak yang view blog kita.contohnya, kita boleh tengok berapa orang yang tengok blog kita untuk beberapa hari yang lalu.

3) Posts


Ni pulak senarai post yang kita pernah tulis.tak kira la draf atau pun post yang pernah kita publish kat blog..pastu, kita boleh tengok berapa orang yang komen ngan view post kita..

4) Pages


Fahami gambar tersebut..haha..perasan tak button kat atas blog aku ni?aku punya tak la banyak sebab aku ni memang femes malas nak buat banyak dan orang bukan baca pun.tulis post pun cam tak ada orang langsung.huh!

contohnya, kat About Me tu..korang tekan 'edit' bawah perkataan About Me.pastu, tulis la apa-apa korang nak.nak tulis korang suka makan ayam goreng cicah sos ladas ka, suka makan tapi tak suka masak ka, suka bela ular sawa ngan lipan ka..aku tak kisah.tu korang punya hal.huhu

5) Comments


kat komen ni nak tunjuk komen-komen yang manusia-manusia komen di blog kita.senang kerja.tak payah la nak cek satu-satu cam pilih bulu kambing, buang kutu kat bulu kucing dan sebagainya.(actually, aku baru jumpa tadi..)

6) Stats

  • Overview

Kat sini nak tengok post kat blog kita yang paling latest dikunjungi..kiranya paling orang minat..aku punya tak banyak sangat..huhuhu..nak nangis guling-guling..

  • Posts

yang ni tak banyak beza macam overview.sama ja aku rasa.

  • Traffic sources

Yang ni pulak, kita nak tau macam mana orang tau blog kita.dari link mana.

  • Audience

Audience ni nak tunjuk manusia-manusia dari negara mana yang view blog kita.Tapi kan, orang putih faham ka yang dia dok pi buka blog aku?kalau dia translate mesti punah-ranah bahasa.

7) Earnings


Ni untuk sapa-sapa nak cari duit poket lebih.Korang kena daftar dengan AdSense dulu.Kalau korang tanya aku, aku akan jawab "Maaf, no comment.I tak reti.".Kalau nak tau, sila tanya Cik Alia. Dia tau la sebab dia join sekali.Dia pun buat blog lebih awal dari aku.Aku ja tertinggal kereta api.=.=''

8) Layout


okey..ni bahagian nak edit blog korang.kat sinilah korang nak taruk macam-macam.contohnya, cam aku punya nih..tengok kat tepi tu berlambak.Macam mana nak taruk..Haaa...klik kat 'add a gadget'.pastu dia akan keluar macam ni.


kat sini..pilih la nak letak apa-apa pun..text ka, gambar ka..pastu yang aku nak terang kat sini ialah HTML/JavaScript..scroll bawah sikit pastu jumpa la.HTML/JavaScript ni untuk letak kod-kod yang merapu yang kita sendiri tak faham.

9) Template


korang boleh scroll kat bawah-bawah tu kalau-kalau nak pilih template blog.tapi, kalau nak senang edit, nak comey-comey, aku sarankan amik classic template.kalau yang blogger's new look nih aku tak jumpa.kalau blogger's old look ada la.senang-senang korang tekan 'switch back'  kat atas tu untuk pakai blogger's old look..rasanya kat bawah ada kot dia tulis classic template.tapi, aku sendiri tak faham..hohoho..

aku nak ajar sikit fungsi 'customize' button ngan 'edit HTML' button tu..


kat sini..korang boleh set nak tulisan jenis apa, kaler apa dan macam-macam lagi.


yang ini untuk kod-kod..yang ni lain dari HTML/JavaScript..yang ni untuk edit seluruh blog..nak letak link dan sebagainya..lama-lama nanti korang akan faham..

9) Settings


yang kalau-kalau korang nak tukar tajuk blog..contohnya, nak letak title 'Aku Budak Popular', 'Budak Gugurl' dan seangkatan dengannya..


yang ni nak edit sapa yang boleh komen kat blog kita..satu page, berapa post nak letak.pastu yang comment message form tu..korang tukar la..nak tulis..'Sila like jika tak mahu saya jadi Incredible Hulk', 'Akan ku sebat dirimu dengan batang rotan jika kalian tidak komen'...i tak kisah!

yang lain-lain tu tak penting sangat..hehe..nanti kalau aku rasa rajin, jari ni ringan nak taip, mata tak ngantuk..aku buat la..insyaAllah..kalau tak faham tu, sori ler..saye budak baru belajar, tolong la betulkan..hihi..gediknyerrrr...

Annyong!

6 comments:

  1. tahniah sbb bt first tutor. keep it up..

    ReplyDelete
  2. zati:thanks..hehe..(garu kepala cam shin chan)..first try ni rasa cam malas nak tulis..hohoho

    ReplyDelete
  3. kamila dah tukar pakai new look ka? kami serius tak reti.. peningggg

    ReplyDelete
  4. a'ah..jenuh nak cari..pastu nak edit layout susah..

    ReplyDelete
  5. tau tak mcm mne nk tukarkan ke denim ?

    ReplyDelete

Awak, komen sikit :)