Wednesday, December 25, 2013

Aku Dapat SPC?


Assalamualaikum dan selamat malam guys. Actually i'm confused right now. Tak tahu sama ada dapat atau tidak SPC. Tau dak apa SPC? SPC stands for Skim Pelajar Cemerlang. For MRSM students actually tapi yang lepas SPM pun kita panggil SPC jugak rasanya. Using out SPM trial, we can apply for our favourite course.

So, dalam banyak-banyak tu ada paling aku lepas Diploma Cemerlang tapi aku macam tak berminat, aku nak terus masuk asasi. Nanti akan ambik diploma dekat UniKL, KPM, GMI or KKTM. Tapi aku ni demand teruk nak U jugak, so aku decide nak mintak Universiti Teknologi Petronas. Why, sebab library dia sangat cantik kot! Satu lagi, SPC tak payah interview. Untung la kalau sapa yang mohon program luar negara. UTP ni untuk dalam negara ja.


First, aku teringin jugak nak ambik course Engineering to Korea tapi banyak gila tak lepas. Haha. Aku tukar ambik chemical engineering dekat UTP, tapi masalahnya semua subjek lepas kecuali..... Fizik! Aku dapat C, depa nak B. Pastu sebab pressure itu ini dan takut markah aku tak penuh sebab tak lepas fizik so aku decide nak mintak Diploma Cemerlang. Aku mintak Islamic Banking, aku jadi lagi pressure lepas tu and then aku tak hantar borang.

Time tu ada beberapa minggu nak SPM tak aku dok pening kepala pikiq pasal SPC tu. Last-last bengang aku tak mau mintak. Biaq la aku pi interview lepas SPM pun, asalkan aku dapat belajar course yang betul-betul kita minat. Tapi, ada masalah pulak lepas tu, aku dah mohon online jadi nama belum dipotong. Cikgu aku surh tulis nama dan dia akan potong nama aku dan nama orang lain yang tak jadi mintak tu. Masa tu aku betul-betul lega.. phewwwwww~~


Keputusan SPC dah nak keluar aku pun jadi jeles dengan kawan-kawan yang mintak. Rasa menyesal bila pikiq aku tak mintak. Tidak aku mintak UTP pun tak pa. Pastu, ada yang dah dapat dah. Aku ni mengggedik jugak la pi cek nama aku dapat dak, tapi aku rasa aku tak dapat, sebab salah laman web! Dah tau tak mintak gatai dok cek jugak..


Entah kenapa aku dapat call dari MARA tadi. Meh tengok apa kami cakap tadi.. Acehhh~

MARA : Ni Kamila Husna ke? Awak student MRSM kan?

Aku : Ya, saya.

MARA : Awak ada memohon KPM kan?

Aku : Ada tapi saya dah tarik permohonan tu.

MARA : Okey.

Aku : Kenapa ya?

MARA : Tak dak apa lah...

*end of conversation*

Pelik bin ajaib bin lampu pelita ajaib! Budak MRSM ramai dpat call dari MARA untuk KPM and KKTM. Aku dapat call tapi dia tak cakap apa pun. Why? Why is this happened? Jangan biarkan aku confused sedemikian rupa. Kalau aku tak dapat just cakap tak dapat. Maybe dia nak confirmkan aku tak mintak kot.

Aku call Tipah, tanya dia dapat dak. Aku pun cerita pasal call dari MARA tu. Tipah kata rugi kot aku pi -cakap aku dah tarik permohonan. Entah-entah aku dapat mana tau. Waaaaa rugi! baru teringat untuk KKTM kat Johor kot ada peluang nak sambung degrre dekat USA. Aku tak ingat KPM aku kat mana tapi time sembang dengan Tipah tu menyesal gila!

Some of my friends ask about the call. Tapi aku nak cakap aku dapat pun tak tau jugak, dia tak kata apa- apa. Si Farrah call tadi pun tanya benda yang sama. Dia pulak cakap MARA call sebab nak habaq sapa yang mintak islamic banking dia akan tukar ke accounting. Ahhh sudah account pulak. Mencik aku!


The latest news nih, MARA akan hantar surat tawaran. Aku cuma nak tunggu surat tu dan cek keputusan online 27 disember ni. Isskk aku sekarang tak tau nak buat keputusan. Sebab aku rasa jiwa aku macam dekat pharmacy or engineering. This is disgusting! Yang tak boleh blah, surat bukan nak sampai awal-awal, nak masuk KPM tu kalau tak silap 7 Januari! Mak ai.. Cek baru pi daftar kelas memandu. Apa pun tak belajar lagi, dah nak kena pi.

Memang aku nak kena fikir masak-masak la, sebab aku dok merepek jugak tadi denga Tipah nak mintak USM. Haha, kami dok kata nanti satu U la. Hikhik. Dia nak jadi nutritionist tapi dia apply food technology. Entah la, aku perlu buat solat istikharah. Semoga Allah memberikan petunjuk buat diriku. Aminnn..

Ni rupa KPM Bandar Melaka

Btw, kepada sapa-sapa yang tahu pasal Islamic Banking and Finance, tolong bagi tau macam mana pelajarannya. Macam mana kehidupan dekat KPM Bandar Melaka ( ohh aku baru cekkk dekat bandar Melaka), best ka. Pleaseeee.. (buat muka comellll)


Dalam hati sebenarnya dok berangan nak jadi CEO bank bila dah ambik islamic banking. Besor bebenar angan-angan yerkkk~

Tata... :P

Friday, December 13, 2013

Sebab Kita Tak Fofular

Assalamualaikum..

Aippp.. Dua tiga hari lepas aku ada la tweet kat Twitter, nak tanya pendapat kawan-kawan ler pasal syampu. Awal-awal tu memang aku dah boleh agak dah maybe tiada siapa mahu menjawab pertanyaan hamba ini, ye la aku bukannya the-very-famous-diva. hokhok..

Memang aku boleh ja google kat internet, tengok review orang ramai pasal syampu nihh, tapi ya la kot-kot ada manusia yang baik hati nak bagi opinion. Ye tak?

hiraukan muka aku tu.. hohoho

Sampai ke hari ni aku tunggu kot-kot ada yang nak jawab. Mana tau ada yang dok stalk timeline aku. Bhahahaha (perasan). Sekarang ni aku ada masalah sikit pasal syampu ni. Banyak blogger cakap pakai yang herba punya. Tapi syampu herba ni errrr.. herrr.. heerrrr.. mahai baq hang!! Dah kerja tak palah. Ni baru habis SPM ceqqq. Tak pi kerja lagi.

Bila tengk post ni balik kan, rasa diri ni macam forever alone.. =..=


Redho je la....

Saturday, August 17, 2013

Menghitung Hari-Hari Trial SPM

Assalamualaikum..

Ohh okey, jangan meluat dengan saya. Dan jangan marah saya sebab saya malas macam Patrick Star sebab lama sangat kot tak update. See-book la katakan. Heeheee :) Yuna pernah menyanyi "Yang sebenarnya.." Oleh itu, yang sebenarnya bukan saya tiada idea, ada tu ada la jugak idea kurniaan Allah itu. Tapi kan, kau fahan-faham la kan, aku sibuk memanjang. Shooting sana, shooting sini. Eh tak dak masa la iolls nak menaip untuk uolls!! Heshh..

awok.. saya pinjam kamera awok ye

Dek kebosanan yang melanda, aku dengan pelik sekali  membuka astro tutor tv ekonomi asas dan entah kenapa aku menontonnya walaupun aku tak ambik pun subjek tu. Tiba-tiba aku belajar anjal, tak anjal segala bagai dari abang tu ehh cikgu fakhrul. Entah kita tak faham kita tak ambik subjek tu. Sedangkan saponification pun tik faham apa-apa, bayangkan subjek ekonomi asas yang aku tak belajar tu kan.


Bulan depan pada tanggal 2 September, selepas rakyat Malaysia selesai bersuka ria sambut merdeka, aku nak kawin jawab trial spm. Gue ulangin sekali lagi ya teman-teman. Te-ra-yel es-pi-em. Macam sedap ja nak buat nama anak. Terayel Espiem bin Espiem. Aku? Keep calm and continue to watch hindustan. Lalala. Serius, aku tak boleh belajar kat rumah. Kat asrama boleh. Sebab dekat asrama tak boleh tengok tibi dan main tenet. Kat asrama rasa jelly dekat kawan-kawan yang tengah studi. Jadi, kau pun buat-buat sibuk pegang buku.

Hakikat sebenar, aku perlu belajar sendirian. No sound, no noisy, no people 'potpetpotpet' beside me. Ohh please jangan bersembang tepi aku time aku studi. Sama ada kau nak makan jeling aku atau aku tumpang sekaki dengan hampa sambil cecah roti gula dengan ayaq teh. Hari tu, satu malam di minggu exam. Kebetulan esok tu tak ada paper exam tapi ada practical exam. Macam lab experiment. Kena buat sendiri tau! Tak boleh tanya kawan sebelah. Markah dikira okey. So, ramai-ramai pakat spot la soalan itu ini berdasarkan apparatus yang kami pi intai tepi tingkap makmal. Haha. Lawak betul la,mak cik makmal tutup langsir tingkap depan, tingkap belakang dia buka. So, balik prep semua pi intai kat tingkap belakang la nak tau apparatus apa.

Malam tu, aku bukak la buku bio. Nak baca experiment. Sekali budak bilik dok bincang dengan study group dia itu ini, sampai kepala otak aku tak boleh nak cerna apa yang aku baca. Serius aku bengang time tu. Bengang sangat. Macam hampa ja nak exam. Aku tak exam ja gayanya. Time tu aku tengah baring, aku ambik bantal peluk aku, aku tekup telinga aku. Jadinya aku kena tidur miengiring sambil baca buku dengan juling-juling mata. Tiba-tiba aku dengar macam diam sat. Hmm paham-paham la kot hampa dengan reaction aku tu.


And aku tak tau la apa aku nak goreng trial ni. Entah sempat dak aku nak study. Aku jenis stay up sampai pagi, bukan jenis tidur awal bangkit awal. Stay up sampai subuh pun tak pi surau. Solat kat bilik. hihi. Tengok sekarang pun faham kot, aku taip time pagi-pagi buta.

Ahh secara tiba-tiba aku teringat muka depan The Conjuring. Huhu. Nak cabut masuk tidoq dulu. Selamat ber-trial exam buat Form 5 1996. Jangan lupa study, pastu doa banyak-banyak dekat Allah. Kemudian, tawakkal.


Doa.

Effort.

Tawakkal.

That's the key of success.

Insha-Allah..


Thursday, June 6, 2013

Aku Fobia Dengan Angka Lima

Assalamualaikum..

Hai rakyat jelata! Okey, lama aku tak update. Rindu pulak nak cerita kat hampa walaupun aku tau aku macam story-mory kat diri sendiri ja. Nobody gonna read this, I think. So, sapa-sapa yang membaca tu, aku  sayang hampa ketat-ketat sampai kutu pun tak boleh nak melintas, but for girls ja okay. Laki tak payah berangan, berdosa.


Macam pelik ja cerita aku kan? Rasa nak meletup tak jantung hampa? Meh nak bagi CPR. Aku ni doctor-to-be tau, kau kena percaya aku la bro. Haha, ehh percaya ka? Aku baru 17, baru reti nak lap hingus sendiri, baru belajar kemas loker asrama sendiri, baru belajar pasal cell division yang memang boleh gila selama beberapa hari nak hafal. And, aku maybe doctor-to-be or enginner-to-be.

Cerita pertama, time darjah lima. Emm maybe time tu aku macam garang sikit. A bit hot-tempered and stubborn. Semua nak ikut cakap aku. Tak semua la. Tapi macam aku nak semua tu betul. Sapa yang tak nak kerja yang sempurna kan? Oleh sebab perangai aku tu, best friend sendiri, aku ulang BEST FRIEND sendiri, macam layang aku nak tak nak ja. Kau nak terjun longkang sekolah ka, nak lompat bintang ka, nak usha crush ka, depa tak kisah. Ehh tak dak la lebih-lebih macam ni. Cuma, ada sekali time rehat tu, Sya best friend aku, panggil 3 lagi best friends aku dok dekat dengan kami. Depa tak mau. Lagi sedih, depa buat aktiviti sama-sama depa. Hangout sama-sama. Ajak kami dua pun tak. Tau sebab apa terasa? Sebab time tu jenis suka pi rumah kawan-kawan. Rumah dekat, parents pun masing-masing kenal. Apa kau rasa kalau kawan bua macam tu. Sampai la aku tau sendiri benda tu, bila Sya tinggal nota bawah meja aku.

Kamila, ****** tak suka hampa

Aku sedih, time aku buka surat tu, semua orang dah balik. Hati aku sedih. Balik ja, aku nangis dalam toilet. Mak aku dengar, dia risau dengan aku. Kot-kot la jadi apa-apa kat aku, jatuh longkang ka, tersepak batu ka, ada rimau cakar muka ka, hapa ka. Mak aku tenangkan aku. Mak sentiasa ada untuk tenangkan aku, pujuk aku.

Sampai sekarang, aku dengan best friends aku tu dah okay. Cuma dah tak rapat macam dulu sebab sekolah lain-lain. Naik sekolah menengah, aku cuba ubah diri. Dari seorang yang mungkin lebih memberi arahan, dan bad-tempered, aku tak marah sangat-sangat kot, aku rasa :P Aku lebih banyak follow. Aku tak suka jadi ketua.

Naik form 4, aku pindah. Aku dok MRSM, lebih banyak ajar aku untuk memimpin walhal aku tak terpilih pun nak jadi pemimpin tertinggi kat sini. Hanya berjawatan biasa-biasa sahaja. Aku jaga koop. Syok jaga duit ni sebagaimana yang ampa dok tengok cashier main-main duit tu semua. Wakaka. Bajet la aku ni. So, bila mai sini aku macam rasa lebih terpimpin la kot. And, sebab aku baru kat sini, aku kena keras kepala la kan? Hang budak baru, tak kan nak mintak orang lain pijak-pijak kepala hang. Keras kepala berpada la kot.

And, sekarang, benda yang jadi time darjah 5 tu jadi balik time sekarang. Sekarang, aku form 5. Angka LIMA di situ kan? Somebody tu, dah buat aku kecewa. Aku meseh dia tak balas. Aku faham la kalau kau tak dak kredit sekalipun. It's okay. Aku rasa dia sekepala dengan aku, tapi last-last macam ni yang jadi. Akhirnya aku dapat tau..

Dia malas ja nak balas

Aku harap sangat ada HAHA kat belakang ayat tu. Tau sebab apa? At least aku tak terkilan, maybe hang malas nak balas, tapi hang hepi dapat meseh aku. Kita pun kadang-kdang macam tu kan, dah tak tau nak balas apa, mula la malas nak balas. Sebelum aku tau benda ni, mak aku pesan..

Maknanya orang tu tak suka kita la..

Aku rasa, betul ka dia tak suka aku? Atau aku ada buat salah dengan dia? Dan setelah kaji selidik dan eksperimen yang dijalankan melalui kengkawan aku, aku dapat tau benda ni. Sedikit sebanyak aku tak perlu tertanya-tanya lagi pasal dia. Serius aku cakap, aku rindu SMKAP. Bila aku rindu kengkawan, automatik aku rasa nak masuk situ balik.


Lepas ni, aku tak akan kacau dia dah. Terima kasih untuk segala kenangan yang dia ada untuk aku. Aku cuba untuk membenci dirinya(walaupun sebenarnya tak boleh dok benci-benci orang), aku akan nangis bila aku ingat pasal dia.Aku tak boleh benci dia, aku cuma benci apa yang dia dah buat kat aku. Itu saja.


Pengajarannya, aku kena ubah diri aku menjadi lebih baik. Mungkin ini yang orang lain rasa bila aku buat dia macam ni. Aku cuba untuk jadi lebih tabah, InsyaAllah. Aku sentiasa ada kawan-kawan yang lain. Tapi, yang paling aku akan ingat pesan kawan aku sorang nihh

Kawan dengan orang yang betul-betul ikhlas nak kawan dengan kita. Goodbye pada yang sombong tu

p/s : Kawan biar berjuta, musah biar tiada.