11 November 2014

Aku Bukan Macam Kau

Assalamualaikum..

" Eh kau tak tau ke? "

" Lambatnya reply.."



Emmm.. lately aku selalu ja kena komen macam ni. Dan bagi aku komen-komen macam ni kadang-kadang nak makan penampor. Not all, but certain tu macam nak bagi aku naik hantu, naik minyak, semua la naik, harga minyak pun naik 20 sen.. ehhh?

Ni semua sebab social media. Erhhh tipu la kalau kau tak ada satu pun. Facebook pun jadi la beb. Ni sekarang dengan Whatsapp, Wechat bagai. Kadang-kadang bagi habis data ja download semua ni, pastu berhabuk jugak sebab at last kau tak stick pun dengan apps  tu. Ken ken? Ngaku ja la awakkk.. Kite pun baru ja uninstall KakaoTalk hihihi. Sebab aku pikir macam krikkk krikkk sangat-sangat-sangat-sangat, tak ada orang pun nak chat aku sobsssss T_T kisah benar ni..

Aku lebih prefer Whatsapp. Kenapa?

1) Free
2) Free
3) Free
4) Jimat kredit :P
5) Boleh tengok last seen

But the damn is bila aku lambat on internet. Serius cakap aku rasa bersalah sangat kalau kawan whatsapp aku untuk emergency purpose macam assignment ka, atau apa-apa la yang dia nak pada waktu tu.

Tapi ada jenis yang okeyy emmmm yaaaa kenapa kau tak paham aku ni tak on internet?! Aku bagi tau awal-awal aku bukan jenis 24-hour stick on the phone for internet purpose whatsapp, tweeting everytime. I have my own life. Yeahh betul aku memang asyik pegang phone but that's not mean that I use it every minute in my lifetime -..- Commonly for tengok jam and main game untuk relax chilling lepak-lepak eheeeeee :3

I have to keep my phone safe because that was a present from my mom and brother. Kau senang la cakap, kau boleh beli itu ini. Nak beli apa cakap ja. You're not in my shoes. So that's why I have to appreciate what I have.

Satu lagi jenis orang yang dia ingat kita tau setiap detik hidup beliau. Aku rimas! Bukan aku tak nak ambik tau kisah hidup kawan aku, dah aku depan mata bukak mulut, have a story-telling on me. Aku tak kesah, I am a good listener :D kahkah angkat diri nampak

Kan aku dah cakap, aku bukan 24 jam online. KAN AKU DAH CAKAP. Aku terpaksa ubah diri aku kalau aku nak berjaya. Sekarang ni aku tengah latih diri aku untuk tak online kat kampus. Kalau tak online pun tak study, inikan pulak ber-online. Memang dok menghadap phone la gamaknya lerrr kawan.

Tolong fahami aku kalau kau masih anggap aku kawan. Please..

Sahabat, aku cuma nak kau tau. Ini diri aku. Betul, aku memang kaki online. Tapi aku ada limit jugak. Aku tengah fikir bila masa aku boleh study betul-betul. Banyak betul jelman setanirrojim hmmmm aku kena lebih tegas kot. No more berlembut dengan kemalasan.

Everybody who has tips on how to study smart, share some with me! Nah, a flying kiss for you ekekeke :*

02 September 2014

Officially UniKL Student :]

Assalamualaikum..



Dah lama tak menaip, rasanya dah 2 bulan lebih kot. Well, busy la katakan sejak menjejakkan kaki ke menara gading gitu (poyosss) hahaha. Alhamdulillah aku dah selamat mendaftar di UniKL RCMP, Ipoh. So guys, saja nak kongsi dengan korang pasal kampus aku ni tihihiii~

gif macam tak sesuai ahhh suka hati aku lah

Korang mesti ingat UniKL ni kat KL ja. Hellooo~ (gaya mak jemah) salah tu! UniKL ni merata ceruk Malaysia pun ada tau! Kedah ada, Perak ada, Melaka pun ada.. KL apatah lagi dah nama pun keyell gitu ^_^(Y) Setiap kampus UniKL ni ada beza dia. Beza dekat faculty dia lahh. Macam rcmp, medic and health science. Kalau mimet, lebih kepada shipping. Miat pulak aviation. Haaaaa camtu... Tak semua negeri ada tapi kebanyakan negeri kat semenanjung ni dah ada unikl.

Ni time hari pendafataran, 21 Jun lepas..




Time pendaftaran ni buat dalam satu dewan ja tapi ada banyak kaunter. Macam kaunter satu untuk serahan borang, kaunter dua - urusan bayaran etc. Banyak kaunter jugak la, that's why ada kerusi depa atur banyak tu. Tak dak la kematu kaki dok berdiri lama kat situ kan. What's important is masuk dewan ni individualistik haha istilah tinggi kesusasteraan gitu hokhok.. Maksud aku masuk sorang-sorang, urus sorang-sorang parents depa halau keluar (ehhh aku kelontong ja, parents tunggu kat luar nanti ramai-ramai sesak, hingar dok sembang pulak :P). 

Cakap pasal asrama pulak, asrama ada tiga - Sri Murni, Jelapang, Tambun. Sri Murni (gegirlss only), Jelapang (nursing), Tambun (boys). Aku stay dekat Sri Murni. Tempat ni beza-beza tau, bukan dekat main campus. Kalau dari main campus ke sri murni dalam 10 minit macam tu. Nanti kampus sedia peta, don't worry ikut ja peta tu In Sha Allah sampai punya :) Kalau Jelapang dan Tambun pulak aku tak tau la lama mana nak sampai..

Once you entered the bilik, kau dapat benda-benda ni..

See, my portion was in the red area. Tu ja.. Bayangkan mana mau sumbat itu baju satu bagasi merah tu, dengan satu lagi be baju eheh --' That's why la iolls beli lemari hijau kat belakang tu..

Pastu ada katil 2 tingkat, aku dapat bawah phewww aku tak suka panjat-panjat ni ingat daki gunung ka hapa.. Lihatlah cadar iolls pink mabelesss gitu di tambah comforter comel menambahkan lagi seri tempat beraduku ><

Setiap orang akan dapat meja. Meja aku yang sebelah katil tu, nampak ada kamus dengan Quran tu? Tu lerrr meja iteww kecik ja rasa sehingga memaksa aku bawak almari buku ke sini (gambar almari tak dak, dia malu nak selfie ahakkksss :P)

And then, ada MSR (Minggu Silaturahim). Teringat kat maktab pulak, dulu orientasi maktab pun panggil Minggu Silaturahim. Yang tak best sebab tahun ni tak dapat pegi Pulau Pangkor sobsss sobssss T_T Selalu depa bawak pi Pulau Pangkor, entah aku pun tak paham why dont bring us why whyyyy! Aku ni tak penah jejak kaki pun kat Pangkor tu, selalu dengar Perjanjian Pangkor ja hihihi 


Time ni tengah tunggu bas, aku main snap ja gambar. Sekarang baru kenal orang dalam gambar kahkah. fyi kami orientasi dekat Kampus Tasek, bukan main campus. Kampus ni baru lagi dan rasa bertuahnya orang cakap batch pertama dapat masuk, ye ke -..-? Time tu senior sebut kita buat kat tasek, tasek.. Aku betul-betul bayang tasik yang ada air tu perghhh bestnya dapat orientasi tepi tasik. Wahhh bangang tak bertempat jugak aku ni =="

KUPA's batalion :)

adeb n auni

group 19 with kak yana :)

In Sha Allah, with the du'a from mak abah and friends, I'll study hard from now onwards. Nak tebus yang spm balik ( eh dok teringat masa silam spm ni dah kenapa? LUPAKAN!! ) Start a new journey from now :)


I choose to step ahead, changing my life..
Face the future
Change the weakness to strength
B'cause not everybody is fearless to make a change
I will be the one who makes the change

4 flat in the hand AMINNNN :D


UPDATE 20/12/2016 : Starting from January 2016 intake, students dah boleh tinggal di asrama baru main campus yeayyyyy 🎆🎆 Untung la korang hadek-hadek. Tak sempat pun aku nak merasa duduk situ, tak aci! So kalau aku nak review pasal asrama baru, memang tak mampu la sebab tak penah masuk pun lagi campus baru tu. Okay, ni contoh senior yang sadis 😂

07 June 2014

Menggila Malam SPM

Assalamualaikum :)

Haiii. Hari aku saja nak share satu cerita. Tiba-tiba aku teringat balik malam spm aku. Selalunya spm jatuh tarikh cuti sekolah. Apa sadis betul kena baca buku time cuti sekolah sobsss sobsss T_T Apa yang seronok sangat buat budak mrsm bila time spm is you can make maktab is like yours and langgar peraturan secukup rasa wahahahahaha *gelak jahat* Actually warden still ada cuma for certain peraturan students dah tak ambik kesah pun.


Cikgu aku pesan, dia tak nak la time spm ni dia nampak couple dok dating macam yang dok jadi tahun-tahun sebelum tu. Sebelum spm pun ada yang dating apatah lagi time spm sebab juniors dah balik, peraturan pun dah longgar.

1) Aku ponteng surau

Normal la kot ponteng surau bagi budak asrama, tapi sebenarnya time tu still hangat cerita histeria kat asrama. Bila histeria ja semua bertaubat dan memenuhi surau. Nak harap aku sorang stay dekat asrama memang tak la. Datss why la i angkat geng. Ada la 3 orang kawan aku hok sekepala tak mau pi surau. Ishhh hudohhh punya perangai. Adik-adik, nanti dok asrama jangan la kau tiru perangai ahkak ni.

Actually ada ja yang tak pi surau macam kami ni. Serius cakap, muka aku tak berapa lekat sangat time spm kat surau tu herherher :P Patut la result spm macam so-so ja hehehehe. Pastu satu malam ni, kami dok dalam bilik (study kot ka dok sembang ntah), bila orang dekat surau tengah cakap atau pasang video, speaker asrama boleh dengar la.

Seronok betui depa pasang video ada lagu ni..

*sapa yang baca blog ni time malam, bukak la lagu ni esok pagi. aku takut hang kencing malam ja*

2) Pakat layan PISA

Kau tahu PISA.? Ehhh bukan piza hut, tapi tu haaa drama time maghrib Playboy Itu Suami Aku. Pukul 7 ja, siappppp zuppppp.. Ada dekat bilik tv. Blok aku tu ada tv kotak ja pastu gambar pun kadang berkotak-kotak sampai ada kawan aku ambik syif tepuk tv tu bila gambar tak elok.

Blok satu lagi tu tak dak orang dok, semua kena pindah blok b. So seramshit la sikit nak lalu. Bilik tv pun penuh barang-barang, semak gila bilik tu tapi yang syoknya tv flat screen huhuhuhu. TV kecik ja tapi ok la dari tv blok b.

Kawan aku ni dia pi maghrib kat surau, habis sembahyang cabut mai bilik tv semata-mata pisa ini. Yang aku teringat tu sebab dia tak londeh kain telekung lagi kot masa tu...

3) Mandi pun lewat

Waittt aku bukan nak melucah ka loqlaq ka apa-apa ka. Sebenarnya blok b ni orang kata hmmmmm 'keras' sikit. Pastu kan tadi tengok pisa, dah habis tu baru kalut nak sembahyang. Toilet aras aku duduk tu, ada 2 bahagian. Satu tempat mandi, satu lagi tandas. Dekat bahagian tandas ni gelap sikit, lampu tak menyala. So, agak seram di situ untuk melepas hajat secara solo :3

Kami 4 orang, aku, Auni, Farrah dengan Aaina angkat geng pi mandi sekali. Tapi bilik asing-asing la -_- Kau ingat pesta air ka mandi sekali 4 orang. Setiap kali pi ja, mesti tanya " wehhh ampa dah sudah ka? " Sebab takut tak mau kena tinggai! Padahal mandi bilik sebelah ja. Dah tau takut mandi jugak lewat. Sebenarnya bukan tak mau pi time cerita pisa tu, tapi orang kata tak elok mandi time-time maghrib ni tambah time tengah azan. Dengan asrama yang 'macam gitu' lagiiii...

4) Prep pun aku ponteng

Ikut mood jugak. Kalau aku nak pi, aku pi. Kalau tak pi, aku study dekat bilik. Kami siap usung meja bilik study taruk dalam bilik. Meja tu besaq, macam meja jepun tu tapi bentuk bulat. Meja tu multi usage sebab sebenarnya kami semua lunggok barang kat situ hehehe. Buat meja makan sekali..

*aku nak cerita ni la realiti prep mrsm kalau hari biasa la, kalau exam lain cerita pulak*

5) Order nasi Pak Husen

Sapa tak kenai pak husen? Budak kupa mana yang tak kenai dia, hang bangang tahap abadi. Ok tak-tak aku tau pak husen ni pun lambat jugak. Dulu aku ingat pak husen ni pak cik kafe sebab senior aku cakap ' lepas ni dah tak boleh makan nasi pak husen ' sebab dia dah habis spm time tu. Rupa-rupanya pak husen ialah penebar roti canai dan tokey kedai makan depan maktab. Ohhhh now i know him..

So macam mana nak dapatkan nasi beliau yang sedap? Selalunya kami whatsapp mesej, call dia tak pun pujuk pak guard kasi kami keluar sat pi kedai dia. Lepas dah order tu nanti dia akan delivery dekat post guard. Tunggu la dekat situ. Jangan dia dah mai baru kau nak mai post guard tu. Jangan harap pak guard nak tolong bayar dulu okehh.

Malam tu, aku tengah study chemistry. Esok tu exam chemistry la. Macam-macam position aku dah buat, meniarap la, duduk la.. Dia mai la rasa boring. Entah macam mana keluar idea nak makan nasi pak husen padahal petang tu dah makan dekat dewan makan. Aku bila mai bab makan memang macam ni. Ini semua nafsu semata-mata. Kami 4 orang memang tak ada no pak husen so pi mintak kat budak bilik sebelah siap tanya sapa nak order. Ada la dalam 10 bungkus order malam tu.

Yang tak boleh blah, kami 4 orang ingat pak husen ada jual jugak nasi paprik ka nasi pataya ka. Sekali tanya tak dak, so kena order nasi macam besa la. Dengan fesyen seluar tidoq dan selipar jamban menonong ja kami jalan pi post guard. Harap sarung tudung dengan cardigan ja bagi nampak sopan sikit. Aku pakai macam tu pun sebab aku tak lalu blok akademik, kalau dak malu setahun kot kawan-kawan tengok bahahahaha :D Mana nak sembunyi muka oiii

6) Study sambil tengok tv

Ni memang kerja gila! Aku dengan Aaina lepas dah isyak baru nak la tau nak pegang buku hihihi. Selalu kami dua yang 'buat-buat berani' pi tengok tv blok a. Time ni blok a kan tak guna, so gelap yang amat! Semata-mata nak tengok tv flatscreen tu ja, kami sanggup meredah segala onak berduri ceyyyy ayat.

Sebab aku tak mau la dok dekat blok a tu gelap, kami pasang la lampu koridor. Kami bukak semua lampu. Biar rasa tak dak la gelap semacam dah la kami dua ja. Kadang-kadang auni tak ikut. Paham dak bila study depan tv ni macam mana? 99% tv, 1% buku. Haaa tu la formula dia. Naseb baik malam yang pi tu kadang tak ada exam esoknya.


7) Layan movie HANTU

Ni apa kejadah la dok layan movie bagai ni. Actually time ni malam minggu. So katanya nak release stress gitu.. Aku sebenarnya tak tengok lagi The Conjuring. Dengan semangatnya aku dengan Aaina pi spot check dari bilik ke bilik nak tanya sapa ada movie ni. Pastu sorang pun tak dak sobsss.. Aku bukan tak mau tengok kat rumah tapi nanti aku kena tengok sorang-sorang. Cek takuitttt.. At least, kalau tengok kat maktab boleh tengok dengan kawan-kawan..

Last-last kami dapat cerita hantu siam. Wehhh serius cerita ni lawak gila. Seram tu seram la tapi lawak! Tajuk dia Pee Mak. Ampa try la tengok, best kot. Cerita pasal tentera ni dia bawa balik kawan-kawan dia ke rumah lepas habis perang. Kira cerita ni gambaran zaman dulu-dulu la. Pastu orang kampung dah tau bini dia dah mati, tapi entah camna hantu tu dok ada lagi. Awai tu aku tak paham jugak...

Entah macam mana, ada kawan aku ni ada movie Conjuring yihaaaaa! Kami layan movie Conjuring pulak. Aku suggest la nak tutup lampu biaq gelap, boleh la feeling ala-ala panggung wayang gitu. Kawan aku tak bagi pulak, dia suruh buka satu lampu biar cerah sikit.

Sebenarnya aku nak bagi tau, based on cerita kawan aku ni, dia stay kat bilik tu dari awaii tahun. Aku mai menumpang ja. Selama ni aku ingat bilik jambatan yang 'keras' kat blok ni, rupanya dia kata bilik yang kami duduk tu la yang 'keras'. GULP! Patut la selama aku tumpang tu dia tak bagi tutup semua lampu time tidur. Kami tidur gabung katil, dan yang paling seronok aku tidur dekat  bahagian hujung dekat dengan lampu terbuka tu la.

Aku redhooo je la....

8) Pi cari makan kat anne

Anne ni bukak kedai runcit depan maktab. So setakat nak makan cekedis, eskrem ka, sedut ayaq kotak ka mai kat dia ja la. Bunyi macam dia ja bagi rezeki kan kehkehkeh. Satu malam ni aku and the gang pi kedai dia, bilik kudap-dudapan untuk perut dan singgah kat bilik tv. Apa lagi, tengok tv la sayang....

So kau rasa adakah ini kerja-kerja gila bila malam spm? Bagi aku ini adalah kenangan. Kenangan dengan kawan-kawan. Lepas ni benda ni akan jadi bahan gelak ja bila jumpa balik. Serius bila ingat balik aku rasa macam, apa la yang aku buat ni. Merepek gila.. Tapi sebenarnya ada lagi benda pelik yang kami buat wakakakakaka tapi kalau aku cerita nanti Auni dengan Aaina marah.. Benda apa? Itu rahsiaaa...

Aku sebenarnya nak tunjuk gambar makcik-makcik lagi tiga yang dok menggila sekali tu. Tapi aku tak dak gambar depa sorang-sorang. Ada yang tak sesuai. Tapi aku ada gambar ni...


Ni Aaina dengan aku time kami pi London. Okey tak ==" Ni time pi Cameron tahun lepas weeee~

13 May 2014

Aku FIRST TIME Main Boling

Assalamualaikum..

Hmmm ahhh okey jangan gelak. Jangan la gelak! Selama aku hidup 18 tahun, inilah kali pertama aku jejak kaki dan first time main boling hewwww. Kedengaran sadis di situ. Sebab dulu waktu SMKAP tawar kelab boling, aku yang sedia maklum sangat dapat merasakan bahawasanya sukan permainan di sekolah itu tak wajib bagi kami-kami yang emmm kaki ada tapi kita buat goyang kaki saja. Pastu kan, sekolah aku tu tak wajibkan ambik sukan pun, tapi satu tahun tu kena masuk gak. Aku demand la nak masuk kelab badminton, tengok ramaiii..

ni la tempat aku main boling semalam. ok tak, tipu jee :P

Bila cikgu buat game boling, aku tak masuk. Yang masuk tu semua profesional gitu. Dah la aku tak reti pastu tetiba nak masuk pulak. Kelab boling memang selalu pi practice, kira depa dok mengasah bakat masing-masing la kot hihihihi. Orang cakap normal la kalau hangout dengan kawan-kawan pastu main boling. Ok kami tak, kami hanya tahu isi perut dan window shopping secara berjemaah...


Nak dijadikan cerita, kami hangout 2 hari lepas dengan ahli yang tak berapa cukup tapi buat-buat cukup jugak sampai piza pun lebih. Kami pi Shalla, asek-asek makan piza huhuhuhu. (Tapi semalam aku yang nak makan piza jugak weeehehehe) Kau tahu kan itu piza, dia punya cheese perghhh tebal kot atas. Beliau juga turut menyumbang kepada jumlah kalori serta lemak dan kolestrol ohhh iollss makin gemuksss.

Pastu si Piqah ajak main boling. Tempat boling tu kira fames la kat Perlis ni sebab first tempat boling yang depa bukak. Ehhhh betui ka? Memandai buat fatwa sendiri hikhik. Sekali pun aku tak pernah buat lawatan sambil belajar kat situ. Tapi, pada hari yang bersejarah, bertarikh 11 Mei 2014, saya ke tempat itu.

Segan tok sah cakap la, first time nak main. Aku ingat ramai yang dok main, tapi phewww naseb tak ramai sangat. Ingat semua nak main tengok 4 orang ja nak main -_- Setahu aku, main boling dia bagi kasut kan. My expectation cenggini haaa kasut dia!!


TAPI...

Kasut sebenar macam kasut sekolah warna hitam yang dah lusuh-macammacam jenis kaki dah sarung-sampai dah longgar. Kaki aku ni saiz 4 (mohon hadiahkan sepasang julio filio), kasut saiz 3 kat situ pun tak padan! Dengan kasut yang dah expand lagi besar, jalan pun tak selesa. I redhoo je la nokss.


Aku main dengan teknik sendiri tau. Kan bola tu kena lantun ke depan sikit, aku dak. Aku ada teknik tersendiri. Aku hempuk terus ke lane boling tu. Pom! Semua gelak bila aku start golek bola boling tu hewhewhew. Malu itewww tau. Aku tengok 2 orang kat sebelah tu main macam profesional gila. Aku tebal muka ja, hentam main. Kalau tak try main bila lagi? Makin hari makin tua, nanti cucu aku ajak pi main boling malu la tok dia ni tak reti main. 

Tapi.. kau jangan gelak dengan strategi golekan bola tu. Lepas aku golek tu, aku terus pandang belakang, tau dah masuk longkang. Sekali dak, dia golek pelan-pelan kot tengah pastu jatuh 9 pin! Woahooo kembang hidung cekkk. First time in my life, tak ku sangka aku mampu menjatuhkan 9 pin sekali gus. (Ni riak ka apa?) Pastu tinggal satu lagi pin, aku ingat tak jatuh kot. Sekali tengok, Alhamdulillah jatuh jugak. Semakin kembang aku dibuatnya, kembang hidung, kembang bulu ketiak....


Lepas ni mai la belajar main boling dengan aku hikhok. Walaupun aku hempuk lane dalam 20 kali, naseb tak pecah. Tokey dia tak marah pun..tihihihihi :) So, this is the bowling tournament result (boling kita panggil tournament kahh? hentam ja lahh...)

credit pic : aishah. aku tak cakap pun aku nak ambik. aku hanya tau right click+copy image. sangat huduh perangai saya

Walaupun markah aku tak perlu dibanggakan sangat, tapi ok la dari bawak balik telur ayam saja. Gambar aku kat sana tak boleh letak sebab emmm aku nampak gemuk dalam gambar tu hehehe. Bajet model The Face. Aku nak letak gambar orang lain macam tak sesuai sebab kami nampak macam orang meroyan. Jangan marah haaa. Ok bai :D


13 April 2014

Aku Dapat UniKL .. Tapi ..

Assalamualaikum..

Semalam kan, aku hepi gila nak cek UniKL sebab salah satu harapan yang aku nak. Sampai kawan aku siap countdown, hahaha. Tapi sebelum tu meh aku nak bagi tau apa yang aku mintak. Perlu ka nak bagii tau ? -_-

1) FOUNDATION IN SCIENCE AND TECHNOLOGY (SCIENCE)
2) DIPLOMA IN PHARMACY
3) FOUNDATION IN SCIENCE AND TECHNOLOGY (ENGINEERING)

I really want to be in the pharmacy course right now. I'm okay with engineering, tapi hati ini untuk farmasi kot. My love for you muahmuahhh :P So, i put the foundation for the first choice and diploma in pharmacy for the second one. Actually memang nak letak diploma tu first, tapi tengok dia cakap result aku lepas asasi.

Mesti la nak jimat masa kan. Kalau ambik dip+degree, makan masa 7 tahun plus no credit time. Kira aku tak boleh la nak skip tahun. Kalau ambik asasi+degree, 5 tahun ja kot. Sapa tak nak habeh study awal kan. Kalau orang bagi kau pegi Korea, dia bagi choice sama ada nak naik flight or nak naik kapal tongkang(hahaha sapa yang nak naik tongkang pegi korea), mesti la naik flight. Jimat masa, cepat, selesa! That's it!

Here's what my result was..


Alhamdulillah. Aku rasa happy gila bila dapat. Yeahhh lompat bintang sana-sini. Mari berdansa.. Aku rasa macam nak pegi tapi aku still nak tunggu upu. Tapi kena confirm nak pegi UniKL ni sebelum 25 hb ni. Huhuhu dilema wanita betul la.

*mohon jangan bunuh diri, melawan kuasa Allah nih*

Aku download la siap-siap borang yang dia suruh isi tu. Aku godek satu-satu. Tengok kena pakai macam asrama dulu haishhhhh (-___-) Baju kurung, kasut hitam, dewan makan. Aku okay ja baju kurung, tapi sampai tok leh nak pakai seluar pulak pi kelas huhuhu. Tudung pun tudung bawal-bawalan ja kot. hoishhh i pun nak bermodel-modelan dengan shawl ^^ Outing macam kat maktab jugak, cuma balik pukul 7 ja. Maktab aku balik pukul 6. Tapi yang best dapat elaun even sikit banding tempat lain. Makan free kot.

Sampai satu fail ni, aku bukak-bukak kan, dia tulis la UniKL mana yang aku patut pursue bila ambik foundation science and foundation engineering. Untung dekat engineering sebab banyak pilihan UniKL. Foundation science ONLY UniKL MESTECH and UniKL MICET. Dua-dua ni untuk biochemical and allied health science. Siap capslock HANYA dalam surat tu. Kalau nak sambung farmasi, kena pegi UniKL RCMP. Pelik nihh. Aku cek portal UniKL ada tulis boleh sambung RCMP. Aku risau gila nihh.


Aku ada terbaca satu blog, dia cakap start 2 tahun lepas kot, dah tak boleh sambung in medic pakai foundation science. Bukan aku nak sambung medic, tapi medic dekat RCMP. Aku kena call UniKL nak tanya. Rugi la kalau tolak UniKL. It's under MARA. Kau boleh buat loan. And bayar pun ikut pointer la. Ada yang cakap boleh jadi biasiswa if dapat pointer 3.5 and above *kalau salah tolong perbetul*

Doakan aku dapat tempat belajar yang baik. Amin. Tempat belajar bukan masalah tapi kita sendiri yang nak tentukan kita berjaya atau tidak. Kalau study top university tapi tak study betul-betul pun tak guna jugak.

Yang dapat result bagus, kekalkan kejayaan anda. Yang kurang bagus, dah jangan nanges-nanges lagi dah. Aku pun dah tak mau nanges lagi dah. Biaq la apa orang dok kutuk result kita. Bukan dia yang jawab exam, kita yang jawab! Suruh dia ambik exam bagi pihak kita, baru hang tau. Kebolehan setiap manusia tu lain-lain. Kau jangan nak kutuk orang sangat. It'll come back to you one day.


Pensyarah english class aku cakap, masa study lah yang paling enjoy. Lepas tu kau nak keja, tak dak dah nak enjoy-enjoy. Enjoy you study life!

UPDATE 14/4/2014 : 
Tadi aku call 3 manusia yang bagi 2 jawapan berbeza -_- 
1) Orang bahagian foundation kata tak boleh pegi farmasi.
2) Orang admision kata boleh ja masuk farmasi pakai foundation science.
3) Orang rcmp pun kata boleh masuk farmasi.

Jadi aku percaya orang 2 dan 3 hehehe. InsyaAllah nak pegi rasanya foundation ni :)

UPDATE 16/4/2014 :
2 hari lepas, aku ada chat dengan sorang ex-foundation kolej mara kulim. Dia tua setahun la dari aku. Pastu dia kata batch dia yang last boleh ambik degree pharmacy pakai foundation UniKL. Aku dah call admission, mintak tukar ke diploma farmasi. Alhamdulillah, dah dapat offer baru. weeee ;)

21 February 2014

Bawak Kereta Pun Boleh Jadi Tension

Assalamualaikum..

Wahwah makin hari makin tension aku. Dah tak sekolah ni pun dok tension lagi, bukan ada homework nak buat pun. Duduk rumah, goyang kaki, tengok Hagemaru...

Tapi, apa yang paling merisaukan aku ialah pi latihan kereta! Ya Allah, hanya Dia yang tahu betapa aku sangat ketaq lutut. Bukan apa, aku bawak okey, tukar gear dengan brake Alhamdulillah dah elok. Elok la bagi yang baru nak bawak macam saya ni. hihihi >.<

The worst is NAK START KERETA ! Bila time kereta nak start jalan or nak jalan masa gear satu tu, errrrr tersengguk-sengguk kereta itu dibuatnya. Kesian engkau kereta viva. Masalah utama terjadinya kejadian itu kerana aku lepas clutch laju sangat. Pastu kereta mampus!


Ni cerita petang tadi. Aku pegi latihan, so cikgu suruh bawa ikut jalan nak ke Kuala Perlis. Jalan tu agak luas macam highway so, Alhamdulillah okey. Tapi sampai dah nak masuk pekan sikit, haaa dia mula nak jadi lagu dok mampuih enjin tengah jalan.

Kami pi balik dekat litar sekolah memandu, cikgu suruh bawak pakai gear 1 pastu ulang. And then, bila dia tengok aku dah okey dia suruh bawak dalam Kangar. Kangar tok sah cakap la, sibuk! Boleh kata kereta aku asyik mampuih ja kat traffic light. Cikgu cakap, dari 10 traffic light, hanya 2 yang aku boleh jalan. Perghhh.. 'hebat' kan?


Aku tak kisah kalau kereta belakang nak potong aku bila kereta aku mampus sampai traffic sesak. Ya, tak kesah sebab aku masih belajar. Malu tak yah cakap la, banyak orang dok tengok. Aku harap sangat yang cermin tingkap kereta viva tu gelap sampai orang luar tak nampak. Pakai tinted yang paling gelap sekali. Malu kalau depa nampak muka aku hok tak reti nak bagi kereta jalan.

Cuma aku agak sakit hati dengan sorang driver ni. Satu jalan ni ada 3 lorong. Aku ada kat lorong paling kanan, sebab aku nak belok ke kanan. Aku kalau boleh tak mau dok depan sekali tapi takdir buatkan aku ada kat depan sekali time tu. huhuhu :( Kat depan tu ada la 2-3 moto, entah macam mana la kan, sebijik BMW mai mencelah sebelah kereta aku. Aku rasa macam ehh mak cik ni cer sabar sikit, bukan naik lampu hijau lagi. Kot kata dah naik, aku tak jalan lagi haaa potong la. Mentang-mentang la hang bawak BMW, kereta mahaiiiiiiiiiii kata ko, tengok-tengok la kita kat tepi ni. Aku bukan apa, aku dah la tak cekap nak lepas gear, sakit kot senderih kereta hang tu, tau pulak kot nak marah kannn..


Lagi sedih bila naik lampu hijau, berkali-kali kereta aku mampuss.. ==" Aku bila dah sekali mampus, kali kedua tu lagi gelabah. Cikgu cakap muka aku pucat ja. Dia cakap dia tak boleh nak tolong aku sebab aku yang nak kena kawal clutch tu sendiri. Dia paham kaki aku pendek..

Entah macam mana ayat dia, " Kekurangan kita, kaki kita pendek bla bla bla bla " Aku tak ingat sangat cuma dia nak cakap, kekurangan aku ialah kaki aku pendek dan aku perlu usaha untuk buat apa-apa yang patut untuk bagi cekap main clutch.


Balik rumah, aku ingat balik apa yang dia cakap. Ya la, aku pendek, gemuk pulak tu. Tiba-tiba aku jadi sedih. But, no! Aku tak boleh give up! Aku kena positif. Ketinggian bukan penghalang untuk aku. Biarlah selama ni orang dok kata aku pendek, sebab tu memang aku. Itu yang Allah dah bagi dekat aku. Alhamdulillah. Cuba kalau dia tarik apa yang aku ada sekarang ni?

Apa-apa pun, aku kena banyak bersabar dan cuba buat yang terbaik, in everything. InsyaAllah. Doakan yang terbaik buat aku :)



pic cerdit : mr google :)

17 February 2014

Sebenarnya Aku Kedekut Atau Aku Yang Miskin?

Assalamualaikum and good morning :)

Kedekut atau miskin aku ni? Aku selalu list dalam kepala.. Yeah I want to buy this shirt. Owh, this shoes too! No, no, I want that half moon shawl. Ehh nak beli yang mana ni?


Betul, ini dilema harian aku. Betul aku tak tipu. Aku bukan la loaded cam ampa semua, petik jari PAP! semua depan mata. So, i must control my money wisely. Aku memang suka fesyen-fesyen ni, tapi apa yang aku pakai tak selalunya up-to-date. Just suka tengok orang lain pakai. Kawan aku cakap "Kamila ampa ni jiwa fashionista .."


Benda ini selalu terjadi bila aku nak beli something...

" Emm nak baju tu la. Nanti cukup duit aku nak beli la..

Tudung tu cantik. Fesyen hot sekarang kot. Nanti mintak mak beli la..

Nak beli kasut tapi kalau yang murah tak tahan, nak jugak beli elok sikit, tahan lama..

BUT WAITTTTT!! Kalau kasut harga RM 50, baik aku beli baju. Dah boleh dapat 2 helai.. "

Aku rasa most girls macam ni kot or aku lebih teruk ? ==" Yup, aku kan dah cakap, aku tak kaya. Memang la kena belanja elok-elok. Memang la parents kita yang sediakan pakaian, but takkan most of the time nak susahkan diorang. Kita kena belajar spend duit sendiri, nak something cari la duit. Duit takkan datang bergolek kalau tak usaha..


Berbalik pada kasut, aku cukup jarang beli kasut. Main hentam ja kasut aku pakai. Aku bukan la nak branded bagai, cuma aku cari kasut yang selesa. Tu saja..

One thing, frequently i asked a friend who bought clothes online. Kalau godek-godek online shop semua baju cantek-cantek, tapi saiz itu tak menjamin. You know, saiz I kena cari yang beso. Bagi yang kuruih senang la nak cari.. Mind setting aku " Orang kurus pakai apa pun masuk. Orang cantik pakai apa pun cantik " Macam gila pun ada minda aku nih..

Satu lagi, bab pakaian ni. Kena pakai elok-elok, tambah-tambah bila nak solat. Jangan asyik pikir clothes and those all things, telekung tu ambik tau jugak sayang! Kalau baju boleh cari baru, kenapa tidak dengan telekung? Peringatan tulus ikhlas buat diri sendiri jugak *sigh*


Nak kerja part time, hari tu tak ada kat tempat yang aku nak. Mak aku tak kesah nak kerja or tak, tapi dia kata tak kerja pun tak pa. Lagi pun, lepas SPM ni aku malas segala- galanya. Nak pi latihan driving pun malas, kelas BI pun malas. Mai bab kerja hmmmm lagi laaaaaaaaaaaaaaaa malas. Memang aku betul-betul menunggu duit jatuh dari langit..

That's all guys. Thanks for reading, love ya muahhhh!! ahakss :3

pic credit : pakweku google

16 February 2014

TUTORIAL : Cantikkan Google Chrome Theme Anda !!

Assalamualaikum buddies :)

It's been more than 2 months after SPM ended. Perghhh boring sangat. Sebab saya malas dan boring, hari ni saya nak share dengan hangpa satu tutorial. hikhik sopan santun kau ye kamila. Fake semua ni! *slaps my face*


Bagi yang guna PC for surfing internet, ini tutorial sangat sesuai untuk anda, but since semua pakat guna ipad, iponggg, tab, tab mandi and so on, I think this tuto doesn't suit you very well.

1) Buka laman web ThemeBeta.


2) Cari theme yang menarik bagi korang. Boleh godek-godel dulu, but i found kpop is suitable for me :3


3) Dah jumpa yang korang suka, klik gambar tu. Pastu, akan naik macam ni.


3) Klik Apply theme.

4) Bila dah selesai download, akan keluar pop-up window cam ni.


5) Klik Add dan tengok hasilnya !

I used this theme before..


But after installing the new one, the theme now just awesome!!


Selamat mencuba!

p/s : sori tuto tak best, nak best buat sendiri ..