Monday, February 17, 2014

Sebenarnya Aku Kedekut Atau Aku Yang Miskin?

Assalamualaikum and good morning :)

Kedekut atau miskin aku ni? Aku selalu list dalam kepala.. Yeah I want to buy this shirt. Owh, this shoes too! No, no, I want that half moon shawl. Ehh nak beli yang mana ni?


Betul, ini dilema harian aku. Betul aku tak tipu. Aku bukan la loaded cam ampa semua, petik jari PAP! semua depan mata. So, i must control my money wisely. Aku memang suka fesyen-fesyen ni, tapi apa yang aku pakai tak selalunya up-to-date. Just suka tengok orang lain pakai. Kawan aku cakap "Kamila ampa ni jiwa fashionista .."


Benda ini selalu terjadi bila aku nak beli something...

" Emm nak baju tu la. Nanti cukup duit aku nak beli la..

Tudung tu cantik. Fesyen hot sekarang kot. Nanti mintak mak beli la..

Nak beli kasut tapi kalau yang murah tak tahan, nak jugak beli elok sikit, tahan lama..

BUT WAITTTTT!! Kalau kasut harga RM 50, baik aku beli baju. Dah boleh dapat 2 helai.. "

Aku rasa most girls macam ni kot or aku lebih teruk ? ==" Yup, aku kan dah cakap, aku tak kaya. Memang la kena belanja elok-elok. Memang la parents kita yang sediakan pakaian, but takkan most of the time nak susahkan diorang. Kita kena belajar spend duit sendiri, nak something cari la duit. Duit takkan datang bergolek kalau tak usaha..


Berbalik pada kasut, aku cukup jarang beli kasut. Main hentam ja kasut aku pakai. Aku bukan la nak branded bagai, cuma aku cari kasut yang selesa. Tu saja..

One thing, frequently i asked a friend who bought clothes online. Kalau godek-godek online shop semua baju cantek-cantek, tapi saiz itu tak menjamin. You know, saiz I kena cari yang beso. Bagi yang kuruih senang la nak cari.. Mind setting aku " Orang kurus pakai apa pun masuk. Orang cantik pakai apa pun cantik " Macam gila pun ada minda aku nih..

Satu lagi, bab pakaian ni. Kena pakai elok-elok, tambah-tambah bila nak solat. Jangan asyik pikir clothes and those all things, telekung tu ambik tau jugak sayang! Kalau baju boleh cari baru, kenapa tidak dengan telekung? Peringatan tulus ikhlas buat diri sendiri jugak *sigh*


Nak kerja part time, hari tu tak ada kat tempat yang aku nak. Mak aku tak kesah nak kerja or tak, tapi dia kata tak kerja pun tak pa. Lagi pun, lepas SPM ni aku malas segala- galanya. Nak pi latihan driving pun malas, kelas BI pun malas. Mai bab kerja hmmmm lagi laaaaaaaaaaaaaaaa malas. Memang aku betul-betul menunggu duit jatuh dari langit..

That's all guys. Thanks for reading, love ya muahhhh!! ahakss :3

pic credit : pakweku google

2 comments:

  1. hanis pun sama ada dilema macam ni. nampak tu, ok nak beli. dan kena kumpul duit sebab tu keinginan bukan keperluan. kalau keperluan tak segan nak mintak ayah duit. hehe

    ReplyDelete
  2. betul selalu jadi cam tu. angan2 nak simpan duit, boleh la beli nanti. at last, rasa macam ehh tak mau lah, beli yg lain la.. Inilah perempuan! :3

    ReplyDelete

Awak, komen sikit :)