Wednesday, December 28, 2016

Awek Chuck Taylor

Okay, meh hari ni aku nak buat book talk sikit. This is the first book from Lejen Press that I own. Siapa tak kenal Lejen Press aku siku ampa πŸ˜›. One of the best penerbit buku indie. Apa yang best pasal indie books ialah kau boleh baca santai-santai sambil makan cikedis. Why? Because they allow the writers to write whatever they want, ikut style masing-masing dan berkonsepkan sukati ko la. So, bila pembaca baca, they feel like the story was being told by the writer him/herself. Bahasa tak berat, macam aku cakap ayat-ayat dalam tu macam orang tengah bercakap dengan kita.

Presenting you......



Tajuk : Awek Chuck Taylor

Author : Nami Cob Nobbler

Harga : RM 20

Kat mana beli : Pameran buku kampus aku (time tu baru dapat baucer buku terus ssuppppp datang haa orang datang jual buku. Ni aku beli pakai baucer la. See, aku student baik kot 😊😊)

Sinopsis :

Memandangkan ni blog aku, so biarlah sinopsis tu tulus dari si pembaca kennnn. Kan lebih jujur begitu ewah. Watak utama dia nama Hafiz. Dari pemerhatian aku, si Hafiz ni agak lonely. Dia tak ramai kawan, jadi selari dengan kemodenan masa tu (story ni berjalan sekitar 2003 - 2004) MySpace ni lah dia mencari kawan (also for chick hunting πŸ˜‰). 

Hafiz ni jenis yang sayang awek tak bertempat jugak (sorry to say). Ada yang jenis kuat cemburu, contohnya kau tengah main Dota pastu tak reply whatsapp awek dan awek kau terus menghukum kau tengah chatting dengan perempuan lain. Ada yang jenis kaki kikis, yang ni paling tak tahan sebab tiap-tiap hari mintak topup RM 10 pulak tu, si Hafiz ni pun satu ikut ja alahaiiii geram okay aku baca. Masalahnya perempuan ni call sebab nak mintak topup pastu blah. Ni lah kot orang cakap bila dah sayang. 

Kenapa tajuk dia chuck taylor sebab ada sorang awek dia pakai chuck taylor. Basically, the story revolves around Hafiz and his chuck taylor girlfriend, and her family also. Her name is Mira. She's such a knowledgeable girl. For a 18-year-old girl perlukah kita berdebat soal dasar negara secara mendalam, because this girl read non-fiction punya buku. So, kalau nak jadi boyfriend Mira, kenalah cerdik sebab Mira ni suka ajak berdebat.

Hafiz rapat dengan abang Mira, Aiman dan jugak adik Mira, Nana. Hafiz ni jatuh chenta la pulak kat Nana, tapi dah kau couple dengan kakak dia, takkan nak sailang adik jugak en. Sampai la Mira and family pindah ke Canada, Mira ni mengharap sangat Hafiz akan berusaha keras datang sana one day. Hafiz tanya if he can't make it to Canada, can Mira come back to Malaysia. Tapi Mira ni berkeras taknak balik Malaysia dan nak Hafiz datang jugak, by hook or by crook. So, depa break up atas dasar Mira taknak tolong kalau Hafiz tak berjaya datang Canada (macam tu la lebih kurang hehehe)

Lain pulak dengan Nana, bila Hafiz couple dengan Nana, Nana janji nak balik Malaysia. Even si Hafiz ni couple dengan Nana, Mira dah warning siap-siap jangan mainkan perasaan Nana. Such a lovely kakak even ex dah couple dengan adik sendiri hmmm. Tabah betul watak Mira ni, kalau aku dah main tarik rambut ni. Baru ja bahtera perchentaan nak berlayar, (okay guysss aku nak spoiler ni) Nana meninggal sebab choking allergy. 

Kenapa aku rasa best sebab ni cerita betul. Yep, betul. Hafiz ni penulis sendiri. Kau ghaseeee? Mula-mula aku ingatkan penulis ni perempuan sebab nama Nami πŸ˜‚πŸ˜‚ 

Oh lupa nak bagi tau, dua-dua Nana dan Mira dah meninggal. Boleh cek sendiri dekat tumblr Nami @tehtarikgelasbesar . Actually aku baca buku ni agak lambat dari orang lain so.... hahahaha. Grab this book from the nearest book store guys. Thumbs up untuk Nami πŸ‘πŸ‘

🌺🌺🌺🌺🌺

Note : Hey guyss. Kalau nak tau this story ada sambungan which is Awek Chuck Taylor 1 : Kapsul Masa. Haaaaa excited tak nak tau ? Okey, kalau siapa-siapa nak dapatkan buku ni boleh usha kat ig @kedaibooku . Owner dia opkos la aku kannn πŸ˜‰πŸ˜‰ Nak tengok buku lain pun bolehhhh.